Terug

Volg Hart van Nederland

'Onderwijs en opvang op de schop om nieuwe toeslagenaffaire te voorkomen'

Politiek

4 nov 2021, 12:39

Het is beter voor de ontwikkeling van kinderen als de kinderopvang, bso en basisschool worden samengevoegd. Met deze nieuwe vorm van onderwijs kan het gewraakte toeslagenstelsel bovendien eindelijk de prullenbak in. Dat pleidooi doet de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) samen met andere onderwijsorganisaties.

Ze hopen dat een nieuw kabinet dit systeem wil gaan invoeren. Het lijkt erop dat de partijen die meedoen aan de formatieonderhandelingen - VVD, D66, CDA en de ChristenUnie - wel oren hebben naar dit plan.

Het idee is dat kinderen van 0 tot 13 jaar voor opvang en onderwijs terechtkunnen op één plek. Daar zijn ze een paar dagen in de week de hele dag en krijgen ze naast de gebruikelijke lessen ook andere activiteiten mee, zoals sport en cultuur. Leraren en pedagogisch medewerkers werken er samen aan een goede dagbesteding.

In Uden doen ze het al

Dit nieuwe systeem kan een hoop problemen oplossen, zegt BMK-voorzitter Loes Ypma. Zo zou de werkdruk voor leerkrachten minder zijn, omdat ze samenwerken met pedagogisch medewerkers. Kinderen zouden zich beter ontwikkelen omdat ze veel verschillende dingen doen op een dag. En het toeslagensysteem kan overboord, omdat het geld meteen naar opvang- en onderwijsorganisaties stroomt.

In Uden brengen ze dit idee al in de praktijk op de 'Wijde Wereld', een zogenoemd speelleercentrum. Daar gaan de opvang en het onderwijs samen. Volgens directeur Jos van Zutphen blijkt uit onderzoeken dat de kinderen op zijn school zich goed ontwikkelen. Daarnaast krijgt hij veel positieve reacties van zijn medewerkers.

Flinke investering voor nieuw kabinet

In de opzet tot een regeerakkoord die VVD en D66 afgelopen zomer samen schreven, staat dat ze af willen van de kinderopvangtoeslag, de opvang grotendeels willen vergoeden en een 'rijkere' schooldag willen voor kinderen. Vooral bij D66 zijn ze dan ook enthousiast over het plan voor dit nieuwe type onderwijs.

Maar, zo schrijven de partijen ook, dan moet er wel genoeg personeel zijn om aan alle vraag te voldoen. Dat is op dit moment nog niet het geval. Daarnaast hangt er een flink prijskaartje aan het plan. De ingrijpende hervormingen gaan bij elkaar wel zo'n 4 miljard euro kosten, blijkt uit berekeningen.

Loes Ypma van BMK is ervan overtuigd dat die investering zich op termijn uitbetaalt. "Als het voor ouders makkelijker is om hun kind naar de opvang te brengen, kunnen ze ook meer werken. En als de opvang voor alle ouders bijna gratis wordt, zullen kinderen uit alle lagen van de samenleving gebruik van kunnen maken."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.