Politiek
5 mrt 2020, 07:00
Oud-mariniers willen terugkeren naar het korps nu de verhuizing van de kazerne naar Vlissingen is afgeblazen. Dat zegt de KVMO, de officiersvereniging van de marine, tegen Hart van Nederland. De mariniers waren vertrokken omdat ze niet in Zeeland wilden gaan wonen. Nu de kazerne waarschijnlijk in het Gelderse Nieuw-Milligen komt te staan, zien de oud-mariniers weer toekomst bij het korps, zegt KVMO-voorzitter Marc de Natris tegen Hart van Nederland. De officiersvereniging is blij dat staatssecretaris Barbara Visser van Defensie de knoop heeft doorgehakt. Het besluit om de kazerne naar Vlissingen te verhuizen stamt uit 2012, maar na een flinke rel liet de staatssecretaris vorige maand weten dat het plan van de baan is. Lees ook: Staatssecretaris maakt excuses aan Zeeuwen om kazerne-rel
Dat was goed nieuws voor oud-korporaal Bob, die verder anoniem wil blijven. Hij vertrok in 2018 bij de Koninklijke Marine vanwege de geplande verhuizing naar Zeeland. Toen hij hoorde dat de verplaatsing niet doorging, meldde hij zich weer aan bij het korps. "Dat is mijn nummer-1-baan. Toen ik hoorde dat de verhuizing niet doorging, ging mijn hart weer sneller kloppen", vertelt de oud-marinier. Hij is een van de vele mariniers die de afgelopen jaren stopten. In het geval van Bob was dat vanwege de reistijd naar Zeeland. Hij zag het niet zitten om met zijn gezin naar de omgeving van Vlissingen te verhuizen en vrienden en familie achter te laten. De korporaal koos daarom voor een baan bij de brandweer. "Dat ligt niet aan Zeeland", zegt hij. "Als de kazerne naar Limburg was verhuisd, had ik hetzelfde gedaan."
Nu keert hij dus weer terug bij het korps. En volgens de KVMO is hij niet de enige. Voorzitter De Natris zegt dat hij oud-mariniers te horen krijgt dat zij een terugkeer wel weer zien zitten. Ook op sociale media komen dat soort berichten voorbij. Defensie is niet actief bezig om hun oude werknemers te benaderen voor een terugkeer. Daarvoor is het nog veel te vroeg, zegt een woordvoerder. Eerst moet het besluit definitief worden gemaakt en aan een passende compensatie voor de provincie Zeeland worden gewerkt. Lees ook: Zeeuwen voelen zich achtergesteld door politiek, gevoel leeft ook in andere provincies Waar die compensatie uit komt te bestaan, is nog niet duidelijk. Premier Mark Rutte gaat donderdag in Vlissingen in gesprek met Zeeuwen over de rel rond de verhuizing van de kazerne.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.