Terug

Volg Hart van Nederland

Rutte doet oproep aan jongeren: 'Neem je verantwoordelijkheid, voor jezelf en anderen'

Rutte doet oproep aan jongeren: 'Neem je verantwoordelijkheid, voor jezelf en anderen'

Politiek

6 aug 2020, 19:16

Op de persconferentie donderdagavond sprak premier Mark Rutte over een "gevaarlijke opmars" van het coronavirus in Nederland. Het kabinet kondigde daarom extra maatregelen in de strijd tegen het oplaaiende virus. "Het coronavirus is in opmars", zei Rutte aan het begin van de persconferentie. "De cijfers liegen er niet om, het aantal besmettingen nemen toe. We dreigen de winst te verspelen die we hebben geboekt." De boodschap is dan ook simpel volgens de minister-president. "Een tweede lockdown willen we niet en die hoeft er ook niet te komen. Maar dan moet er wel wat gebeuren." Lees ook: Stijging zet door: meer dan 600 nieuwe besmettingen met corona Het aantal besmettingen loopt sinds de versoepeling van de coronamaatregelen weer snel op. De afgelopen week kwamen er 2.588 nieuwe besmettingen bij, de week daarvoor waren dat er 1.329. Donderdag werden er 601 nieuwe gevallen op een dag gemeld.

'Corona is geen grap'

Met name jongeren moeten hun verantwoordelijkheid nemen, vindt Rutte, voor zichzelf en voor de ouderen die ze liefhebben. "Corona is niet voorbij. Het is geen grap en het is oerstom om te doen alsof dat wel zo is. Werk wel mee aan contactonderzoek", drukte de premier hen op het hart. "Wees verantwoordelijk voor jezelf en anderen." Hij riep hen dan ook op om niet in de buurt te komen van ouderen en mensen die een kwetsbare gezondheid hebben. "Dat risico mag je niet nemen." Door ons goed aan de basisregels te houden, kwam er ruimte voor versoepelingen, aldus de premier. "Laten we zorgen dat we tweede lockdown voorkomen, want dat lukt alleen samen." Lees ook: Bijna de helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in het coronabeleid En hoe Nederlanders dat moeten doen? Door de opgelegde maatregelen écht in acht te nemen, benadrukt Rutte. Dat betekent dus handen wassen, anderhalve meter afstand houden, zoveel mogelijk thuiswerken en bij klachten vooral testen en thuisblijven.

'Blijf weg bij drukke plekken'

Verder had de minister-president een duidelijke boodschap voor toeristen uit binnen- en buitenland. "Blijf weg bij drukke plekken in de hoofdstad", zei hij mede op verzoek van burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. Burgemeesters en de veiligheidsregio's gaan een hoofdrol spelen in het onder controle houden van besmettingshaarden. Dan gaat het bijvoorbeeld om het indammen van de hoeveelheid aanwezige supporters bij voetbalwedstrijden. Ook kan besloten dat er helemaal geen fans aanwezig mogen zijn.  of ze helemaal niet tot wedstrijden toe te laten, of het wijzigen van (avond)winkeltijden.

'Avondklok' voor studenten

Voor eerstejaarsstudenten wordt de aankomende introductieperiode flink versoberd. De meeste activiteiten tijdens de kennismakingsweken worden online gehouden of in kleine groepjes, zodat altijd anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Hart van Nederland keek tijdens de persconferentie mee met studenten in Zwolle (tekst gaat verder onder video) Juist onder jongeren is het virus de laatste weken bezig aan een opmars. Bovendien laten studenten zich volgens Rutte te weinig testen en werken zij onvoldoende mee aan bron- en contactonderzoek. Daarom worden "de teugels aangehaald", aldus de premier. Daarom moeten bijeenkomsten "informatief" van aard zijn en mogen grootschalige feesten en ontgroeningen niet doorgaan. Ook is alcohol uit den boze en mogen activiteiten alleen plaatsvinden na toestemming van de burgemeester. Bovendien moet om 22.00 uur het licht uit worden gedaan.

Verplicht reserveren horeca

Ook in de horeca worden de regels aangescherpt. Zo moeten bezoekers van horecagelegenheden voortaan bij aankomst worden gevraagd of ze hun naam en contactgegevens willen achterlaten. Op die manier kan deze informatie gebruikt worden voor bron- en contactonderzoek. "Uit eten en naar het terras kan nog steeds", benadrukte Rutte wel. Lees ook: Horecabezoekers moeten voortaan naam en contactgegevens achterlaten Een andere verscherping is dat gasten in de horeca alleen nog maar mogen zitten. Verder moeten bezoekers een verplicht plek reserveren en moeten medewerkers vragen of je symptomen hebt die kunnen duiden op het virus. Als de GGD vaststelt dat er bij een horecagelegenheid meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden, kan besloten worden om de zaak voor veertien dagen te sluiten. Ook dierentuinen, pretparken en musea kunnen tijdelijk gesloten worden als zij de bron van een uitbraak blijken te zijn. Op de Haagse stranden zijn ondernemers en gasten begripvol over de verscherpte regels (tekst gaat verder onder video)

Controle op quarantaine

Om ervoor te zorgen dat reizigers die terugkeren uit een risicogebied zich makkelijk kunnen laten testen, wordt bij Schiphol een teststraat ingericht. Volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wordt echter niet verplicht om je te laten testen. "Het is juridisch niet haalbaar om mensen te dwingen zich te laten testen op basis van hun reisbestemming." De GGD gaat daarnaast telefonisch controleren of reizigers die terugkeren uit risicogebieden daadwerkelijk twee weken in quarantaine gaan. Ook blijft het dringende advies om bij terugkomst twee weken in thuisisolatie te gaan. Verder kondigde De Jonge aan dat mensen die een coronatest hebben laten doen vanaf volgende week online kunnen zien of ze het virus onder de leden hebben. Op woensdag 12 augustus komt er daarvoor een portal. Het onlineplatform moet helpen om de tijd tussen de besmetting en het bron- en contactonderzoek zo kort mogelijk te maken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.