Politiek
23 mei 2023, 22:56
Minister-president Mark Rutte blijft gedupeerden in het schandaal rond de kinderopvangtoeslag om geduld vragen. Vanwege de enorme hoeveelheid dossiers die verwerkt moeten worden, is het volgens hem niet mogelijk om de hersteloperatie sneller te laten verlopen. Dit zorgt voor frustratie bij de Tweede Kamer, die de gang van zaken te lang vindt duren, en bij gedupeerde ouders die hun ongenoegen soms luidkeels hebben geuit vanaf de publieke tribune.
Tijdens het debat herhaalde Rutte dat het waarschijnlijk tot het eerste kwartaal van 2025 zal duren voordat in ongeveer negen op de tien dossiers de volledige schade is vastgesteld. De resterende 10 procent zal in het daaropvolgende halfjaar worden afgehandeld. De premier noemde dit een lichtpuntje, omdat men eerder dacht dat de hersteloperatie pas rond 2027 zou zijn voltooid.
De Kamerleden drongen er bij Rutte op aan om meer haast te maken, maar hij gaf aan geen beloftes te willen doen die mogelijk niet kunnen worden waargemaakt. Toen het kabinet begin 2021 aftrad vanwege het toeslagenschandaal, werd er een tegemoetkomingsregeling ingesteld als eerste stap om gedupeerden te helpen. Destijds werd gedacht dat het hooguit een jaar zou duren voordat alle schade vergoed zou zijn.
Rutte weerlegde het verwijt van SP-Kamerlid Renske Leijten dat hij onverschillig staat tegenover het leed van de slachtoffers. Hij benadrukte de vele gesprekken die hij persoonlijk met ouders voert en verzekerde dat hun situatie hem niet onberoerd laat. Tegelijkertijd benadrukte hij dat hij niet al het leed kan wegnemen.
Ondanks de ontevredenheid van met name de SP, DENK, BBB en het partijloze Kamerlid Pieter Omtzigt, bleef de positie van de premier onaangeroerd. Oppositiepartijen zoals de PvdA en GroenLinks zien er geen meerwaarde in als Rutte, bijna 2,5 jaar na de val van zijn vorige kabinet, nog een keer opstapt om dezelfde affaire.
De afhandeling van de toeslagenaffaire duurt voor de meeste slachtoffers erg lang, dit terwijl sommige mensen die geen recht hebben op compensatie wel een vergoeding ontvangen:
Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.
Hart van Nederland / ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.