Politiek
30 sep 2018, 19:45
Nog altijd zitten pulsvissers in grote onzekerheid. De innovatieve manier van vissen dreigt te worden verboden door de Europese Unie. Dit terwijl de Nederlandse visserij er veel in heeft geïnvesteerd. Pulsvisserij is een Nederlandse uitvinding waarbij met behulp van lichte pulsen (oftewel stroomschokjes) wordt gevist op platvis. Door de pulsen 'springen' de vissen omhoog en komen ze in een net. Hierdoor hoeven de netten niet over de zeebodem te gaan en wordt de bodem niet kapot gemaakt. Daarnaast zijn er nog meer voordelen als: het terugdringen van ongewenste bijvangst, en minder brandstofverbruik. Het verbod op pulsvissen werd in het Europees Parlement met een grote meerderheid aangekomen. Het overgrote deel van de vissers is Nederlands. In andere landen zijn vissers vaak niet kapitaalkrachtig genoeg om de investering te doen en ze vrezen dat er voor hen geen vis meer overblijft. Daarnaast wordt beweerd dat de stroomstoten slecht zijn voor het milieu omdat ze plankton zouden vernietigen. Dit is niet bewezen. In Nederland zijn 84 pulsviskotters actief. Hun toekomst is momenteel nog onderwerp van discussie tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Ministers.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.