Terug

Volg Hart van Nederland

Panel: Bijna helft vindt Nederlandse aanpak racisme verkeerd of onnodig

Politiek

2 nov 2022, 19:15

Hoewel in Nederland veel organisaties en overheden bezig zijn met het bestrijden van racisme zijn we er nog niet vanaf. Zo is Stichting Asian Raisins een campagne gestart tegen het lied Hanky Panky Shanghai, dat soms op basisscholen gezongen wordt als iemand jarig is. Een aanzienlijk deel van Nederland vraagt zich ook af of dit gaat werken: 46 procent geeft aan dat de aanpak van racisme in Nederland de verkeerde kant op gaat of zelfs totaal onnodig is.

Kinderen denken dat het een Chinese vertaling is van Happy Birthday, maar dat klopt niet. Mensen met een Aziatische afkomst voelen zich onprettig tijdens het horen van het lied, zegt de stichting. Zeker omdat er ook spleetogen gemaakt worden. “De handgebaren zijn racistische karikaturen die het uiterlijk van Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen belachelijk maken."

Sambal bij

Basisschoolkinderen zijn niet de enige die op deze manier het uiterlijk van Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen nabootsen. In representatief onderzoek legden we 4.319 deelnemers aan het Hart van Nederland-panel zaken voor die door sommigen als racistisch gedrag worden gezien. Gewogen naar politieke voorkeur geeft 53 procent aan het afgelopen jaar geen van deze zaken te hebben gedaan.

1. 'Sambal bij' zeggen (27 procent)

2. Het woord 'neger' gebruiken in een gesprek of online (20 procent)

3. Zonder bewijs iemand met een andere huidskleur verdenken iets crimineels te hebben gedaan (15 procent)

4. Grappen maken over iemand met een andere huidskleur dan die van uzelf (13 procent)

5. Een blank persoon bespotten om hun huidskleur (6 procent)

6. Spleetjes van ogen maken om zo een Aziatisch karikatuur nabootsen (6 procent)

7. Iemand met een zwarte huidskleur als 'Zwarte Piet' omschrijven (5 procent)

8. Grappen maken over de Holocaust of Joden (5 procent)

9. Iemand in zijn of haar gezicht bespotten om het hebben van een andere huidskleur (1 procent)

6 procent geeft echter toe het afgelopen jaar wel spleetjes van ogen te hebben gemaakt. Het meest genoemde antwoord is echter het gebruik van de uitdrukking 'sambal bij': 27 procent. 20 procent van de deelnemers heeft het afgelopen jaar het woord 'neger' gebruikt in een gesprek of online, dus niet in iemands gezicht zoals deze deelnemer toegeeft. "Als ik zoiets zeg is het in de privésfeer en nooit tegen mensen zelf en nee, dat maakt het nog steeds niet goed, maar het is er ingeslepen en ik probeer het niet meer te doen."

Verder geeft 42 procent aan Hanky Panky Shanghai niet meer van deze tijd te vinden, tegenover 44 procent die het daarmee oneens is. Deze basisschoollerares ziet het probleem van het liedje in ieder geval niet. "Ik ben jaren juf geweest en ook wij zongen Hanky Panky gewoon zo van 'we zingen het in het Engels Happy Birthday en nu in het Chinees Hanky Panky', zonder spleetogen te maken."

Totaal onnodig

Over de aanpak van racisme in Nederland zijn mensen verdeeld. 20 procent vindt dat het niet snel genoeg gaat, 25 procent vindt dat het over het algemeen goed gaat, maar 25 procent vindt ook dat het de verkeerde kant op gaat. 21 procent vindt het aanpakken van racisme totaal onnodig. "Er word naar mijn mening te snel geroepen dat iets discriminatie of racisme is en dat moet aangepakt worden", vindt iemand. 9 procent heeft er geen mening over.

Veel mensen leggen de schuld bij de regering. "De regering zou het goede voorbeeld moeten geven, maar daarentegen. Kijk naar de belastingdienstaffaire: pure discriminatie. Den Haag heeft dit jaren oogluikend toegestaan. Vindt u het vreemd dat de er mensen zijn die dit zien als een vrijbrief?"

De asielcrisis wordt ook vaak genoemd als de oorzaak van racisme. "Het racisme van tegenwoordig wordt door de regering veroorzaakt omdat buitenlanders in alles voor gaan", zegt een deelnemer.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.