Politiek
19 apr 2023, 23:51
Het zorgt online direct voor een storm aan kritiek. De chatbot van het social mediaplatform deed zich namelijk voor als echt persoon, en sprak zelfs fysieke dates af met gebruikers. Het leidt tot veel zorgen. “Kinderen hebben niet altijd door dat ze met een bot praten”.
Inmiddels is de bot aangepast: My AI doet zich niet meer voor als persoon, maar als virtuele vriend. Ook houdt de virtuele vriend het vanaf nu bij Snapchat, en maakt de kunstmatige intelligentie geen afspraakjes meer.
Toch is dit volgens Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media een goed moment om het gesprek te openen over regulering van AI voor de jeugd. “Kinderen zien niet altijd de signalen dat ze met een bot praten.”
De bot is bedoeld als hulpmiddel, om vragen te beantwoorden en advies te geven, maar dat kan ook misgaan zegt Pardoen. De bot haalt zijn antwoorden namelijk van internet, zonder dat hier toezicht op wordt gehouden. “Je weet nooit wat de uitkomst is, we experimenteren met de kinderziel.”
“Kinderen moeten in het echt leren praten en hun empathische vermogens ontwikkelen”, vervolgt Pardoen. “Als ze problemen hebben, moeten ze advies krijgen van professionals van bijvoorbeeld de kindertelefoon, niet van een bot.”
Ook de AI-dienst ChatGPT is aan een opmars bezig bij jongeren, met grote negatieve gevolgen:
Als het aan Pardoen ligt worden AI-chatbots zoals die van snapchat dan ook aan banden gelegd, totdat we weten hoe we er veilig mee om kunnen gaan.
“Officieel mag je pas vanaf je zestiende een Snapchat account aanmaken, maar dit wordt helemaal niet nageleefd”, vervolgt de expert. “Als apps niet kunnen toezien op veiligheid en de uitkomst van de dienst niet duidelijk is, moet je het niet op z'n beloop laten, maar ingrijpen. Anders loop je altijd achter de feiten aan.”
Met het aanpassen van My AI door Snapchat is de discussie rondom kunstmatige intelligentie nog niet voorbij. Kunstmatige intelligentie wordt elke dag toegankelijker voor het publiek, en de mogelijkheden en gevaren zijn nog grotendeels onbekend. Vandaag kregen leden van de Tweede Kamer een cursus Chat GPT, en eerder trokken ook leraren al aan de bel.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.