Politiek
19 okt 2019, 09:01
Volgend weekend is het weer zover: de klok gaat een uur achteruit. Maar dat is binnenkort verleden tijd, als het aan Weeronline ligt. Het weerbureau pleit ervoor om de zomer- en wintertijd af te schaffen en in plaats daarvan de klok een half uur te verzetten. Een tijdsverschil van een half uur verzacht de nadelen en heeft in de zomer én winter grote voordelen, aldus Weeronline. Zo is het in de winter minder glad in de avondspits, valt het heetste moment van de dag in de zomer eerder en wordt het niet te vroeg licht.
Volgens Weeronline heeft het verzetten van de klok niet alleen invloed op donker en licht, maar ook op de verkeersveiligheid. "In de donkerste periode van de wintertijd valt de schemering precies tijdens het hoogtepunt van de avondspits. Juist op dat moment kan de temperatuur snel dalen met vorst en gladheid tot gevolg. Dit leidt tot ongevallen en langere files." Tijdens de zomertijd zijn deze problemen minder, maar dan wordt het in december pas rond 09.45 uur licht. Daarom pleit Weeronline voor een tijd die er tussen zit. "Een ‘vierseizoenentijd’ vermindert de effecten van gladheid in de avondspits en zorgt ervoor dat het niet pas heel laat licht wordt. Bovendien krijgen strooidiensten in de vroege ochtend meer tijd om te strooien, omdat het koudste moment van de dag later valt."
In 1977 werd de zomertijd in Nederland ingevoerd, met als belangrijkste reden: energiebesparing. In de zomer wordt het zo vroeg licht, dat er veel daglicht verloren gaat. Door de klok een uur vooruit te zetten, is het ’s avonds een uur langer licht en gebruik je minder energie voor bijvoorbeeld kunstmatige verlichting. Lees ook: Meerderheid Nederlanders wil het liefst wintertijd De wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd. Wereldwijd zijn er zeventig landen die een zomer- en wintertijd hanteren. Sinds 2002 doen alle landen van de Europese Unie mee. In de landen wordt op hetzelfde moment de klok vooruit en achteruit gezet.
Volgende week gaat de klok in de nacht van zaterdag op zondag een uur terug naar de wintertijd. Misschien is dat wel de laatste keer, want de Europese Commissie wil ervan af. Te veel mensen en dieren zouden er lichamelijk last van hebben en voor de energiebesparing is het ook niet echt nodig, aldus het voorstel.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.