Terug

Volg Hart van Nederland

Schiermonnikoog verzet zich tegen aanleg enorme stroomkabel: 'Onbegrijpelijk dit'

Politiek

14 juni 2021, 22:52

De plannen om een stroomkabel aan te leggen pal onder natuurgebied de Balg van Schiermonnikoog lijken steeds dichterbij te komen. Eilanders zijn geschokt door het plan, want hierdoor raakt het kwetsbare natuurgebied onherstelbaar beschadigd. En de eilanders staan hier niet alleen in.

Eilander en actievoerder Thom Verheul is fel tegen de aanleg van de stroomkabel. "Er moeten twee kanalen van vijftig meter breed en acht meter diep worden gegraven voor de aanleg van die kabel. Daardoor gaan de duinen verzakken", vreest Verheul. "Er wordt ook een enorm pontonschip ingezet, waarmee een kanaal wordt gegraven en de kust wordt uitgebaggerd. Dat gaat schade opleveren aan dit prachtige natuurgebied."

Onrust onder eilanders

Het plan voor de aanleg van de stroomkabel leidt tot onrust onder de eilanders. "Dit leeft enorm hier, er is veel onrust onder de bewoners. Ik heb voor mijn huis een grote spandoek en door het eiland hangen ook spandoeken. Dit is gewoon een nationaal park, daar moet je vanaf blijven. Onbegrijpelijk dit", zegt Verheul.

De eilanders krijgen in hun strijd steun van meerdere organisaties, waaronder de Waddenvereniging en Natuurmonumenten. "Het is een enorme ingreep op de natuur, grote gleuf gegraven om de kabels aan te leggen", vertelt boswachter Cynthia Borras van Natuurmonumenten aan Hart van Nederland. "Als je kijkt naar de plannen voor de toekomst, zullen er nog meer kabels worden aangelegd. Dit betekent een enorme schade voor de natuur en verstoring van de flora en fauna."

Natuurherstel duurt jaren

Volgens Borras duurt het na de aanleg nog jaren voordat de natuur weer is hersteld. "We weten uit ervaring dat het bijna 30 jaar duurt. Je veroorzaakt ook bodemberoering. Dat moet je niet willen bij een Werelderfgoed-gebied", zegt ze. Dinsdag gaan de eilanders naar Den Haag om te protesteren en een petitie aan te bieden aan Kamerleden. " Het is voor ons een dag reizen, maar deze plannen moeten zo snel mogelijk in de prullenmand", aldus Verheul.

Het ministerie van Economische Zaken laat aan Hart van Nederland weten dat de huidige plannen voor de minste natuurschade zorgen. "Het kan niet via de oostroute (de door de bewoners gewenste route, red.), want er liggen toekomstplannen om daar andere, zwaardere stroomkabels voor windmolenparken aan te leggen. Maar we komen de bewoners tegemoet door in het eind van het jaar een onderzoek te laten uitvoeren."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.