Politiek
23 jan 2024, 11:02
De spreidingswet gaat naar alle verwachting door de Eerste Kamer komen dinsdagmiddag. Door de onverwachte steun van de VVD-fractie in de senaat is er een meerderheid voor de plannen van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken). Maar de wet is nog niet eens van kracht of de eerste gemeente zegt al de wet niet te gaan uitvoeren.
Met deze politiek gevoelige nieuwe wet moet er een betere spreiding van de opvang van asielzoekers over gemeenten komen. Gemeenten die weigeren of niet meewerken aan de opvang kunnen via de wet gedwongen worden om mensen op te nemen.
Een eerlijkere verdeling is volgens de overheid nodig. Een derde van de gemeenten heeft de afgelopen tien jaar geen mensen opgevangen. Dit terwijl het aanmeldcentrum in Ter Apel al een tijd overvol zit.
Het verdelen van die groep mensen wordt gedaan aan de hand van het aantal inwoners en hoe welvarend een gemeente is. Zo moet de gemeente Amsterdam 4447 asielzoekers opvangen en de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland maar 44. Een derde van de Nederlandse gemeenten heeft in de afgelopen twaalf jaar geen opvanglocatie voor asielzoekers gehad. In Westland zijn voor het laatst in 2010 asielzoekers opgevangen.
De eerste gemeente die zegt dat ze niet van plan zijn om zich te houden aan de spreidingswet is de gemeente Westland. Die moet volgens de verdeelsleutel 705 mensen gaan opvangen.
"We laten ons niks opleggen", zegt Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland tegen Omroep West. En hij staat daarin niet alleen in de gemeenteraad. Ook de lokale VVD-fractie, Westland Verstandig, Forum voor Democratie en LPF kijken zo tegen de spreidingswet.
Politiek verslaggevers Sam Hagens en Merel Ek bespreken elke vrijdag de ontwikkelingen in politiek Den Haag. Waar gaat het heen met de formatie van het nieuwe kabinet? En wat gebeurt er in de wandelgangen? Met Politiek Vandaag ben je helemaal op de hoogte.
Voor het Westland zou de spreidingswet betekenen dat er zo'n 700 asielzoekers moeten worden opgevangen. "Hoe dan?", vraagt Guus Bakker, fractievoorzitter van VVD Westland zich af. "We kunnen niet eens onze eigen jongeren, ouderen en arbeidsmigranten huisvesten. En dan moeten we nu wel 700 asielzoekers plaatsen, dat valt aan de gewone burger gewoon niet uit te leggen."
De gemeente Westland stelt in een schriftelijke reactie dat ze sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zeker 2.000 Oekraïense vluchtelingen heeft opgevangen. "Er is ook nu nog, bijna twee jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne, groot draagvlak voor de opvang van ontheemden", aldus de gemeente.
Met een doorstroom locatie in Naaldwijk voldoet de gemeente naar eigen zeggen aan de taakstelling van het Rijk. "Hiermee ontlasten we de asielzoekerscentra en zorgen we ervoor dat de nieuwkomers een snelle goede start kunnen maken in hun nieuwe woonplaats."
Voor grootschalige opvang van asielzoekers is binnen de gemeente geen draagvlak. Als de spreidingswet wordt aangenomen, geldt dat ook voor de gemeente Westland. "We zullen als de situatie zich voordoet binnen de kaders van de wet opereren."
Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.