Politiek
3 feb 2021, 12:56
De kogel is door de kerk, of beter gezegd: het blikje door de flessenautomaat: vanaf 31 december 2022 komt er statiegeld op blikjes. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Milieu geschreven in een brief aan de Kamer. Het minimale bedrag dat je moet bijleggen en ook weer terugkrijgt gaat 15 cent zijn.
Het kabinet heeft deze regel bedacht om blikjes als zwerfafval in het milieu te voorkomen. Jaarlijks worden er, alleen al in ons land, 2 miljard blikjes verkocht. zeker 150 miljoen daarvan belanden op straat, in de bosjes of op een andere plaats waar dat niet zou moeten.
Naast statiegeld op blikjes, komt er binnenkort ook statiegeld op plastic flesjes kleiner dan 1 liter. Deze maatregel was al eerder aangenomen en gaat in op 1 juli van dit jaar. Het statiegeldbedrag op kleine flesjes bedraagt ook 15 cent.
Het opzetten van het speciaal op blikjes ingericht statiegeldsysteem gaat volgens de staatssecretaris nog een hele klus worden. de producenten van de blikjes zijn verantwoordelijk voor het opzetten ervan en dragen ook de kosten ervoor. Overigens zijn er nog wel wat uitzonderingen: horeca en kleine verkooppunten zijn vrijgesteld van de innameplicht.
Plastic Soup Surfer Merijn Tinga, een van de grootste aanjagers van deze maatregelen, is erg enthousiast. "Het is een mooie dag, mijn telefoon ontplofte helemaal! Ik werd vanochtend al gebeld door de staatssecretaris dat dit eraan zat te komen. Ze heeft als je het aan mij vraagt slim gehandeld."
Hij doelt daarmee op het gegeven dat de bewindsvrouw fabrikanten van blikjes en plastic flessen een opdracht had meegegeven. Met het bedrijfsleven was afgesproken dat de nieuwste maatregel van tafel zou gaan als het aantal blikjes in het zwerfafval zou afnemen. Maar vorig jaar is dit juist toegenomen met 19 procent.
De staatssecretaris ziet ook geen tekenen dat dit zou gaan dalen. Ze noemt de ingangsdatum voor de nieuwe statiegeldmaatregel "realistisch en haalbaar" maar ook "een majeure operatie". Ook Tinga zegt dat we er nog niet zijn: "De manier van innemen is het volgende punt. Maar de politiek kan er nu tussenuit. Het gevecht gaat verder tussen de supermarkt en de producenten, want hoe gaan ze het innemen regelen?"
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.