Politiek
8 juni 2020, 17:37
Een kleine meerderheid van de Nederlanders heeft sympathie met de standpunten van de mensen die protesteren tegen racisme en buitensporig politiegeweld. Dat blijkt uit representatief onderzoek van Wat vindt Nederland onder 3066 personen. 49 procent van de respondenten geeft aan sympathie voor de standpunten te hebben, 46 procent heeft dat niet. Sinds 1 juni zijn er meerdere 'Black Lives Matter'-demonstraties georganiseerd in Nederland. Aanleiding voor het protest was de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dit leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden.
Het protest op 1 juni op de Dam in Amsterdam leidde tot veel kritiek op burgemeester Femke Halsema. Omdat ze begrip toonde dat demonstranten vanwege de massale opkomst de afstandsregels niet respecteerden. Door die discussie raakte het onderwerp van de demonstraties op de achtergrond. Zo reageert een panellid: "Jammer dat er altijd van die relschoppers meelopen, net als bij voetbal. Pure provocatie ME." Lees ook: Organisatie trots op drukke demonstratie Rotterdam: 'Mensen vinden het zo urgent, dat ze het risico nemen' Vrijwel alle respondenten geven aan het doel te steunen, maar sommigen zijn het niet eens met het handelen van de demonstranten. "Ik heb wel sympathie voor de demonstranten, maar niet als ze de daarbij de coronaregels compleet negeren," laat iemand weten. Lees ook: Politie staat op tegen racisme via video: 'We willen een politie zijn waar je trots op bent'
Tegenstanders noemen ook veel de angst die ze hebben voor het mogelijk verdwijnen van Zwarte Piet. Daarbij refereren meerdere panelleden ook aan de uitspraken van rapper Akwasi, die tijdens de demonstratie in Amsterdam zei: "Op het moment dat ik een Zwarte Piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht". Een respondent reageert daarop: "De originele standpunten met betrekking tot de demonstraties tegen racisme sta ik volledig achter. Maar om zwarte piet hierbij te betrekken gaat een stapje te ver. En wat veel te ver gaat is de haatzaaiende en opruiende taal en de dreigementen." Lees ook: Aangiften tegen rapper Akwasi na dreigen 'op gezicht trappen' Zwarte Piet
Ondanks de kritiek op het handelen van sommige actievoerders leiden de demonstraties wel tot debat over de rol van racisme in Nederland. Het zette premier Rutte ertoe te zeggen dat discriminatie in Nederland een "systemisch probleem" is en "niet alleen een Amerikaans fenomeen", zo zei hij tijdens een persconferentie. Panelleden vragen zich af wat een goede vervolgstap is voor de demonstraties. "Nee tegen racisme!" zo begint een reactie. "Maar het verleden kun je niet uitpoetsen, daar zal iedereen mee moeten dealen, hoe lastig dat ook soms is. Daar moet je elkaar opzoeken." Lees ook: Rutte tot inkeer over Zwarte Piet door mensen 'met een donkere huidskleur die zich gediscrimineerd voelen' Ook wordt er gekeken naar het aanpassen van het handelen van politieagenten. Zo wil D66 dat het toepassen van de nekklem door agenten verboden moet worden. "Politie voor iedereen moet geen gebruik maken van een techniek die te vaak dodelijke slachtoffers eist. En die ook nog eens symbool is komen te staan voor situaties waarin het geweldsmonopolie gericht wordt op een ongewapend persoon van kleur", schreef D66 bij het indienen van het plan.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.