Politiek
3 juni 2021, 19:55
Honderden studenten reisden donderdagmiddag af naar het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen het leenstelsel. Onder hen is studente Ylke van der Zwet, en wat zij en haar medestudenten willen is "een schuldenvrije basisbeurs en compensatie en dat alles zonder dat onderwijsbegroting wordt aangetast".
De schulden van studenten lopen volgens FNV Young & United en studentenvakbond LSVbsinds de invoering van het leenstelsel steeds hoger op en daar kan Ylke over meepraten. Haar schuld staat nu op 25.000 euro "en ik moet nog twee, tweeënhalf jaar", vertelt ze aan Hart van Nederland. Maar het kan nóg erger, ze kent ook studenten die 40, 50, 60.000 euro schuld hebben. Dat was volgens Ylke niet de afspraak. "Tegen ons is destijds gezegd dat een studieschuld niet meespeelt bij het krijgen van een hypotheek, dat is waar overheid tegen ons gelogen heeft."
Ylke zelf kampt al enige tijd met een burn-out. Zorgen om haar schuld maakt dat haar burn-out "wel met een paar maanden wordt verlengd". Ze stopte met haar opleiding en hoopt die in september weer op te pakken, maar ondertussen loopt haar lening wel gewoon door wegens huur voor haar kamer in Leiden en andere vaste lasten. "Die lening is een extra stressfactor", legt Ylke uit. "Ik kan toch niet op straat gaan wonen? Zo'n zelfde situatie zie je ook bij mensen die een andere studie gaan doen omdat ze op hun achttiende de verkeerde keus hebben gemaakt en dan heb je dus een jaar voor niks gestudeerd. Dat geeft extra druk."
Door mee te doen aan de campagne #NietMijnSchuld kan ze haar energie nu weer "positief channelen", zegt ze. "Ik zou me wanhopig voelen als dit er niet was."
Ze hoopt dat de politiek luistert en er zijn al partijen, waaronder het CDA de PvdA, die ook vinden dat de basisbeurs weer moet worden ingevoerd. "In Amsterdam zijn er kamers voor wel 800 euro. Daar valt niet tegenop te werken", vindt de studente. Circa twaalf uur per week werken en dan betaalt de overheid de rest, dat zou wat Ylke betreft de oplossing zijn. Want het huidige stelsel vergroot de kloof tussen arm en rijk. " Als je ouders hebt die geld hebben, kunnen die alles betalen. Maar als dat niet zo is dan zit je met een schuld van een halve ton."
Ylke heeft veel zin om vandaag met haar medestudenten op het Malieveld op te staan voor hun recht, besluit ze, "en dat is: schuldenvrij studeren!".
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.