Politiek
23 mrt 2023, 23:23
Een dakloos leven in Nederland is een heel moeilijk bestaan. Dat zegt advocaat Peter Schouten. Hij heeft een actie opgezet om meer aandacht te vragen voor de manier waarop we met daklozen omgaan in Nederland.
Want dat schiet ernstig tekort, vindt Schouten. Hij kwam in contact met de dakloze Thomas, Waar de actie ook zijn naam van leent: 'TeamThomas'. Thomas werd zwaar gestraft door de doorstroomlocatie in Breda waar hij verbleef.
"Hij had zich niet aan de regels gehouden en moest twee maanden lang buiten slapen op straat", vertelt Schouten aan Hart van Nederland. "Dat vond ik zo disproportioneel. Absurd. Zelfs een gedetineerde krijgt maar één dag isoleercel en dan nog heeft die wel beschikking over een bed."
"Als dakloze ben je eigenlijk rechteloos", zegt Thomas over zijn eigen situatie. Hij demonstreert de komende weken iedere dag op de Grote Markt in Breda om aandacht te vragen voor de situatie van daklozen.
"De meeste mensen zijn bevooroordeeld en lopen het liefst met een grote boog om je heen. En als je geen hulp krijgt, kom je er niet uit. Dat is ook de reden dat het vastloopt in dit land." Schouten onderschrijft dit. "Je hebt als dakloze eigenlijk twee advocaten nodig om je te helpen."
Want stel dat Thomas in bezwaar zou willen gaan of als hij een klacht in wil dienen omdat hij vindt dat hij oneerlijk behandeld wordt, wordt hem dat veel te moeilijk gemaakt, vindt Schouten. "Ik heb dat klachtenformulier ingezien en om een klacht in te dienen moet je er bijna voor gestudeerd hebben."
Maar wat Schouten vooral kwalijk vindt, is dat daklozen niet geholpen worden waar ze geholpen zouden moeten worden. "De gemeente zou moeten doen wat er in de wet staat voorgeschreven: zorgen voor een maatwerkvoorziening en iemand begeleiden naar zelfredzaamheid", legt hij uit. "Thomas is al tien maanden lang niet geholpen nadat hij dakloos is geworden."
"Hij moet zich natuurlijk aan de regels houden, maar je kunt je afvragen hoeveel straf iemand moet krijgen", vervolgt Schouten. "Het is wel zo dat die opvang heel erg volloopt, maar er moet niet de neiging ontstaan om dan de mensen die het vervelendst zijn niet meer toe te laten."
De gemeente Breda is naar eigen zeggen hard op zoek naar een oplossing. "Maar de huizenmarkt zit volledig op slot", zegt Boaz Adank, wethouder Veiligheid en Zorg. "We werken aan nieuwbouwprojecten, kijken of we particuliere woningen kunnen huren en we kijken naar leegstaande panden, maar er zijn echt te weinig woningen."
De doorstroomlocatie in Breda gaat niet in op het individuele geval van Thomas, maar legt wel uit wanneer iemand een buitenslaapstraf krijgt. "Het is niet zo dat je roept potjandozie en daarmee heb je regel 36B van het huisregelement overtreden. Het gaat hier over agressie-incidenten. Het gaat erover dat anderen zich substantieel onveilig voelen en het gesprek daarover niet meer mogelijk is."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.