Politiek
8 dec 2022, 21:50
De Tweede Kamerleden uit Fryslân kregen vanmiddag twee minuten de tijd om een debat over de Friese taal en cultuur te voeren. Maar dan wel in het Fries.
Kamerlid en initiatiefnemer Romke de Jong (D66) wil dat de overheid meer gaat betekenen voor de toekomst van de Friese taal en cultuur. De Jong wijst op problemen rondom de taal. Wethouders worden beëdigd in de verkeerde taal, de Rijksuniversiteit Groningen die geen nieuwe hoogleraar Fries kan vinden en de Friese rechtbanktolken die het werk neer hebben gelegd.
Elke vier jaar maken het Rijk en de provincie een beleidsplan rondom de Friese taal en cultuur. Daarin worden afspraken gemaakt over onder andere het Friese onderwijs, de media, het bestuur en de rechtspraak. Volgens de Jong lopen de verhoudingen tussen het Rijk en de provincie nu scheef. "De ôfspraken moatte skerper".
Maar waarom willen beide instanties de taal en cultuur behouden en vergroter? Dit omdat, Fries als een officiële taal in Fryslân word erkend. Zo hebben inwoners onder meer recht op het vak Fries in het onderwijs, maar volgens velen instanties wordt hier te weinig gebruik van gemaakt.
Alex de Jager directeur van Afûk, een organisatie die onderwijs methodes ontwikkelt, noemt het debat een geweldig actie. "Er word weinig tot geen Fries gesproken in de kamer, terwijl de Friese taal wel leeft in Nederland. In het onderwijs gaat men te bescheiden om met het aanbod."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.