Politiek
10 feb 2023, 13:27
Er wordt vanuit het hele land met verbazing gereageerd op de tekst die maandagavond op het Anne Frank Huis is geprojecteerd. Volgens verschillende bewindslieden "mogen we dit niet accepteren."
"Walgelijk, echt walgelijk", noemt minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) het. Volgens premier Mark Rutte is de actie "verwerpelijk". Hij twittert: "Voor antisemitisme is in ons land geen plaats; we kunnen en mogen dit nooit accepteren."
De geprojecteerde boodschap verwijst naar een complottheorie die de echtheid van het dagboek van Anne Frank in twijfel trekt. De tekst wekt de suggestie dat het bekende dagboek een vervalsing is omdat het met een balpen zou zijn geschreven, die pas na de oorlog in gebruik is geraakt. De Anne Frank Stichting heeft aangifte gedaan.
Het is volgens minister Yeşilgöz de verantwoordelijkheid van alle Nederlanders om ervoor te zorgen dat antisemitisme "altijd geïsoleerd en klein blijft". "Voor mij is het ontzettend belangrijk dat wij als gemeenschap zeggen: dit accepteren wij gewoon niet", zegt Yeşilgöz. "Dit soort tuig en dit soort teksten hebben niets te zoeken in ons land."
Fractievoorzitter Laurens Dassen van Volt Nederland roept op om je uit te spreken tegen "deze glijdende schaal van haat", en Tweede Kamerlid Mohandis Mo vindt het "beangstigend hoe dit soort acties normaal lijken te worden." Hij wijst op een actie begin januari waarbij ook op de Erasmusbrug in Rotterdam teksten werden geprojecteerd.
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema laat in een eerste reactie weten geschokt te zijn. Ze noemt de actie "onversneden antisemitisme".
Het Anne Frank Huis laat verder op Twitter weten dat ze geschokt zijn. Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI), dat onder meer opkomt voor het Joodse volk, noemt de actie net als Yeşilgöz ook "walgelijk". De stichting zegt dat het "pijnlijk en beledigend is voor alle slachtoffers."
Het Centraal Joods Overleg (CJO) zegt "met afgrijzen" kennis te hebben genomen van de laserprojectie. "Onze slachtoffers zijn zelfs in de dood niet veilig. Dit is een aanval op ons herinneren en ons herdenken", staat er in een tweet.
De minister van Justitie en Veiligheid meldt dat de daders er niet zomaar mee wegkomen. De politie heeft specialistische teams die om weten te gaan met dit soort zaken, aldus Yeşilgöz. Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs zegt dat er alles uit de kast wordt gehaald om deze "walgelijke daad" te achterhalen.
Yeşilgöz vindt het goed dat er aangifte is gedaan en verwijst voor de verdere afhandeling van de zaak naar het Openbaar Ministerie (OM) en de rechter. De bewindsvrouw werkt aan wetgeving om Holocaustontkenning te verbieden.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.