Politiek
5 mrt 2020, 07:30
Ze kunnen het niet meer verkopen in Nederland en in het buitenland zitten ze er ook niet altijd op te wachten. De overgebleven vuurwerkvoorraad bezorgt veel verkopers kopzorgen. Afgelopen jaarwisseling gingen vuurpijlen en knalvuurwerk nog als warme broodjes over de toonbank, maar vanaf dit jaar zijn ze verboden. Het vuurwerk is niet alleen verboden voor consumenten, maar vuurwerkhandelaren mogen hun voorraad vanaf 1 december ook niet meer in de opslag hebben liggen.
Al dat vuurwerk moet dus weg, maar winkeliers door het hele land vragen zich af hoe. "Het kwijtraken van dit vuurwerk heeft nogal wat voeten in aarde", stelt Marcel Teunissen van belangenvereniging Pyrotechniek Nederland aan Hart van Nederland. Vuurwerk aan importeurs in het buitenland verkopen kan niet altijd volgens hem. "Vuurwerk in Duitsland heeft bijvoorbeeld vaak een andere inhoud dan in Nederland. Dan willen importeurs en verkopers het niet hebben." Lees ook: Vuurwerkbranche dreigt met rechtszaak: 10 miljoen aan knalvuurwerk blijft onverkocht Ook is niet al het Nederlands vuurwerk in het buitenland populair. "Als je dan een grote voorraad over hebt van een artikel dat in het buitenland amper wordt afgestoken, krijg je het ook niet verkocht", aldus Teunissen. Vuurwerkhandelaar John Wagenvoort heeft assortiment van zo'n 400 producten, waarvan er tachtig niet meer verkocht mogen worden. Ook hij weet niet wat hij met zijn overgebleven consumentenvuurwerk aan moet.
Hij zou graag zien dat de landelijke politiek de vuurwerkbranche helpt met het kwijtraken van de overgebleven voorraad. "Dat zij alle voorraden opkopen en verplaatsen naar een locatie waar ze al het illegale vuurwerk opslaan. Vervolgens kan de overheid het zelf laten vernietigen." Dan wordt het probleem pas echt goed aangepakt, vindt Wagenvoort. "Maar daar lijkt het vooralsnog niet op." Hij denkt zelfs dat vuurwerk illegaal van de hand wordt gedaan, als de overheid niet te hulp schiet. "Ik krijg nu al veel aanbiedingen van mensen die het vuurwerk wel willen overnemen. Dan gaat het de illegaliteit in, maar dat willen we toch niet?" Lees ook: Ondernemers de dupe van vuurwerkverbod: 'Dit gaat mij tienduizenden euro's kosten' De vuurwerkbranche wil vooral meer tijd. "Die tijd hebben we nodig om het te regelen. Het is een heel proces om van het vuurwerk af te komen en dat kan niet op korte termijn", zegt Teunissen. "Het vreemde is dat we het al op 1 december niet meer in huis mogen hebben, maar als het in onze bunkers ligt dan heeft niemand daar last van. Nu ligt het er ook."
Eind januari nam het kabinet een definitief besluit: komende jaarwisseling mogen er geen rotjes en vuurpijlen worden afgestoken. Alleen een klein assortiment siervuurwerk is nog toegestaan. Dat zijn bijvoorbeeld fonteintjes, grondbloemen en sommige sierpotten. Aanleiding is de golf aan incidenten tijdens de jaarwisseling. De vuurwerkbranche is nog in gesprek met het ministerie over een eventuele regeling voor de overgebleven vuurwerkvoorraad.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.