Politiek
4 okt 2018, 23:16
Het is niet uitgesloten dat er maatregelen tegen Rusland worden getroffen naar aanleiding van de verijdelde cyberaanval tegen de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. Daarover moet wel eerst worden overlegd met bondgenoten, zei premier Mark Rutte donderdag. Minister van Defensie Ank Bijleveld en Onno Eichelsheim, de baas van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, vertelden eerder op de dag gedetailleerd over het optreden van de MIVD. De vier Russen die de OPCW wilden hacken zijn na ingrijpen door de MIVD het land uit begeleid. Lees ook: MIVD verijdelde Russische operatie tegen OPCW, vier Russen uitgezet Volgens Rutte is het openbaar maken van zoveel details over de operatie, op zich al een strafmaatregel. "We doen het ook om het vermogen van de Russen om in de toekomst zulke operaties te doen, te verzwakken. In ieder geval, dat mogen we aannemen", zei de premier. "Daarnaast is de ambassadeur ontboden en zullen we in bondgenootschappelijk verband kijken wat de nadere maatregelen zullen zijn." Lees ook: Politici reageren op cyberaanval Rusland: ‘Schokkend en ontluisterend’ Rutte meent dat de MIVD-operatie aantoont dat Nederland goed is voorbereid op dit soort situaties. "Dit type operatie laat zien: naïviteit, daar is geen tijd meer voor", voegde hij eraan toe. LEES HIER ALLES OVER DE RUSSISCHE CYBERAANVAL Net als Bijleveld en Eichelsheim eerder op de dag bleef Rutte vaag over waarom de vier Russen niet zijn gearresteerd. "Dit was geen opsporingsonderzoek", zei hij. Of dat betekent dat arrestaties niet mogelijk waren, liet Rutte in het midden. "Bij dit type inlichtingenoperatie is dit de modus operandi", was alles dat hij daar over kwijt wilde.
Rutte zegt dus dat het niet uitgesloten is dat er maatregelen tegen de Russen zullen worden getroffen. Maar Wat vindt Nederland daarvan? Die vraag legden we voor aan de 1500 deelnemers van ons Wat vindt Nederland-panel. Een overgrote meerderheid (80%) vindt dat de actie van Rusland niet ongestraft mag blijven en dat er sancties moeten komen. Wat voor sancties dat dan moeten zijn, daar is Nederland verdeeld over. Een derde (33%) van de respondenten geeft de voorkeur aan het verbreken van de diplomatieke betrekkingen. Een economische boycot krijgt de steun van 31% van de respondenten en 21% staat achter het wegsturen van de Russische ambassadeur. ANP/Redactie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.