Terug

Volg Hart van Nederland

Wie moet de nieuwe premier van Nederland worden? Bekijk hier alle favorieten

Politiek

12 juli 2023, 19:27

Met het aftreden van het kabinet en naderende vertrek van Mark Rutte uit de politiek lijkt de weg klaar voor nieuwe leiders. Maar wie moet als het aan Nederland ligt de nieuwe premier worden?

Dat vroegen we aan het Hart van Nederland-panel. Een representatieve groep van 3.903 Nederlanders stelden we de vraag wie zij het meest acceptabel vinden als premier. We hebben een lange lijst aan namen van politici voorgelegd, zowel binnen als buiten de huidige Haagse politiek.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Omtzigt favoriet

Uit die vraag komt naar voren dat het onafhankelijke Kamerlid Pieter Omtzigt de meest brede steun geniet als toekomstig premier van Nederland. 35 procent vinkt zijn naam als acceptabele premier. Overigens heeft hij nog niet aangegeven wat hij precies gaat doen met de verkiezingen, daar komt hij later met meer informatie over.

Op nummers twee en drie staan Caroline van der Plas (BBB) en Dilan Yeşilgöz (VVD) met 26 om 23 procent. Hoewel het nog niet zeker is dat Yeşilgöz haar partij de verkiezingen in zal leiden, is zij op dit moment wel favoriet. Van der Plas weet nog niet zeker of zij premier wil worden, maar heeft als voorvrouw van de in de peilingen leidende BBB mogelijk wel de beste kaarten in handen.

Aboutaleb als outsider?

Opvallende nummer vier is Ahmed Aboutaleb (PvdA). De huidig burgemeester van Rotterdam wordt door de achterban van GroenLinks en PvdA ook als beste optie gezien om een mogelijk samengestelde lijst aan te voeren, en wordt ook landelijk gezien als een van de breedst geaccepteerde opties als premier. Tot nu toe heeft hij daar nog niets over gezegd.

Op vijf staat Geert Wilders. De PVV-leider is al bijna 25 jaar lid van de Tweede Kamer en was al eens dicht bij de macht toen hij het kabinet-Rutte I gedoogsteun gaf. Sindsdien heeft hij echter nooit meer een kans gemaakt te regeren omdat zijn partij telkens van regeringsdeelname werd uitgesloten door de VVD van Mark Rutte. Komt daar echter verandering in na Ruttes vertrek?

Bekijk hier de hele lijst:

  1. Pieter Omtzigt: 35%

  2. Caroline van der Plas, BBB: 26%

  3. Dilan Yeşilgöz, VVD: 23%

  4. Ahmed Aboutaleb, PvdA: 20%

  5. Geert Wilders, PVV: 17%

  6. Frans Timmermans, PvdA: 15%

  7. Jesse Klaver, GroenLinks: 11%

  8. Lilian Marijnissen, SP: 11%

  9. Sigrid Kaag, D66: 9%

  10. Rob Jetten, D66: 8%

  11. Martin Bosma, PVV: 8%

  12. Attje Kuiken, PvdA: 8%

  13. Joost Eerdmans, JA21: 7%

  14. Jan Paternotte, D66: 6%

  15. Laurens Dassen, Volt: 6%

  16. Wybren van Haga, BVNL: 6%

  17. Kees van der Staaij, SGP: 6%

  18. Sophie Hermans, VVD: 5%

  19. Kajsa Ollongren, D66: 5%

  20. Esther Ouwehand, PvdD: 5%

  21. Thierry Baudet, FVD: 5%

  22. Carola Schoute, CU: 4%

  23. Derk Boswijk, CDA: 4%

  24. Mirjam Bikker, CU: 4%

  25. Esther de Lange, CDA: 3%

In deze lijst zijn alleen politici meegenomen waarvan het mogelijk is dat zij lijsttrekker worden en niet hebben aangegeven geen interesse in het politiek leiderschap voor de komende verkiezingen te hebben.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.