Beleid
30 aug 2024, 15:43
Het kabinet heeft besloten om extra geld vrij te maken voor Defensie en de gratis schoollunches, terwijl de omstreden versobering van de expatregeling grotendeels van tafel is. Dit blijkt uit de plannen voor Prinsjesdag, zo melden ingewijden aan De Telegraaf.
Voor de zomer waren er zorgen dat de gratis schoolmaaltijden zouden verdwijnen. (Zie bovenstaande video). Met het plan krijgen zo'n 350.000 schoolgaande kinderen één gratis maaltijd per dag of een boodschappenkaart. Dit plan kost de Nederlandse Staat jaarlijks tussen de 100 en 130 miljoen euro.
De expatregeling, vorig jaar aangescherpt onder druk van NSC-leider Pieter Omtzigt, wordt grotendeels teruggedraaid. De regeling, die vorig jaar nog werd versoberd naar 27 procent belastingvrij over het loon van buitenlandse werknemers, zou volgens de plannen van Omtzigt verder worden afgebouwd naar 10 procent. Door het intrekken van deze plannen hoopt het kabinet bedrijven zoals ASML, die afhankelijk zijn van buitenlandse werknemers, tegemoet te komen.
Daarnaast melden bronnen aan de krant dat ook de plannen voor de overdrachtsbelasting worden aangepast. Deze belasting, die het afgelopen jaar steeg naar 10,4 procent voor beleggers en projectontwikkelaars, wordt teruggebracht naar ongeveer 8 procent. Hiermee wil het kabinet de woningmarkt een impuls geven en het aanbod van huurwoningen vergroten.
Ben jij fan van de website van Hart van Nederland en wil je die standaard op het startscherm van je telefoon? Dat kan! Op deze manier download je Hart van Nederland op iOS of Android en heb je altijd een icoontje op je startscherm staan, net als andere nieuwsapps.
Verder blijft het kabinet investeren in gratis schoolmaaltijden voor kinderen. De financiering hiervan zal doorgaan, evenals de aanzienlijke verhoging van het budget voor Defensie.
Door de groei van de economie krijgt Defensie volgend jaar ruim 750 miljoen euro extra, een bedrag dat in de daaropvolgende jaren nog eens met meer dan 500 miljoen euro zal toenemen.
De Telegraaf meldde eerder dat het kabinet een nieuwe belastingtariefschijf invoert, waardoor mensen over het eerste deel van hun inkomen minder belasting hoeven te betalen. Tot welk inkomen de schijf precies loopt, en welk belastingpercentage ervoor geldt, is nog niet bekend.
Voor mensen die dit jaar nog niet de pensioenleeftijd hebben bereikt, gelden momenteel twee belastingschijven bij het inkomen uit werk en woning.
De eerste schijf loopt tot 75.518 euro. Van het inkomen tot aan die grens moeten mensen 36,97 procent afdragen. In de tweede schijf, dus boven 75.518 euro, geldt een belastingpercentage van 49,5 procent.
Ook wordt het kindgebonden budget verhoogd, en blijft een belastingvoordeel voor eenverdieners de komende jaren behouden, wat hen extra financiële ruimte geeft.
Premier Dick Schoof vertelde vrijdag aan het begin van zijn wekelijkse persconferentie al trots dat Nederlanders er in hun portemonnee op vooruit gaan. Hij wilde niet ingaan op de gelekte ingrepen.
Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.