Terug

Volg Hart van Nederland

Meeste partijen geven blinde mensen geen inzicht in verkiezingsplannen

Verkiezingen

5 nov 2023, 20:01

Met de verkiezingen op komst wordt het voor veel Nederlanders tijd om zich te verdiepen in de verkiezingsprogramma's van de verschillende politieke partijen. Voor mensen met een visuele beperking is dit echter geen simpele opgave. De meerderheid van de politieke partijen heeft namelijk geen manier verzorgd om hun verkiezingsprogramma's toegankelijk te maken voor deze groep kiezers.

Uit onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat vooralsnog alleen GroenLinks-PvdA, BBB, D66, Partij voor de Dieren, SP en ChristenUnie hun verkiezingsprogramma toegankelijk hebben gemaakt voor mensen met een visuele beperking, zonder dat daarbij aparte software nodig is om te lezen.

Deze partijen hebben bijvoorbeeld een gesproken versie van het verkiezingsprogramma, een brailleversie of hebben de mogelijkheid in hun website gebouwd om de tekst voor te lezen. In ieder geval SGP en CDA volgen binnenkort nog met onder meer braillevarianten van hun verkiezingsprogramma.

Toegankelijkheid niet op orde

In Nederland zijn zo'n 300.000 mensen met een visuele beperking, waarvan ongeveer 50.000 blind zijn. Ton van Weerdenburg van de Oogvereniging doet dan ook een oproep aan de partijen. "De politiek heeft het vaak over het toegankelijk maken van allerlei overheidswebsites, maar zelf hebben veel partijen het nog niet op orde".

Van Weerdenburg probeert al sinds 2017 om de verkiezingen toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking, ook in de informatievoorziening. "Je moet je er goed op kunnen voorbereiden, net zoals mensen zonder visuele beperking. Bij de Provinciale Statenverkiezingen hebben we partijen opgeroepen hier meer rekening mee te houden. Slechts twee partijen hebben daar toen op gereageerd. Want het is lastig, denken ze."

PDF niet altijd te lezen

Het toegankelijk maken van verkiezingsprogramma's is bij veel partijen nog geen standaard. Zo heeft Forum voor Democratie alleen een PDF-versie die voor mensen met een visuele beperking niet te lezen is. VVD heeft ook alleen een PDF-versie, maar die is "zo opgezet dat die goed voorgelezen kan worden" door gebruik van eigen software van mensen met een beperking. Toch geeft een woordvoerder van de VVD aan dat "het goed is om ook in de toekomst na te denken om toegankelijker te zijn."

"Het toegankelijk maken van ons verkiezingsprogramma kost helemaal niet zoveel moeite", reageert Partij voor de Dieren, die naast een gesproken versie ook een gebarentaalversie van het partijprogramma heeft. "We schakelen hier gespecialiseerde bedrijven voor in die het meeste werk uit handen nemen. We bieden al sinds 2012 toegankelijke versies van onze programma’s aan."

Vanaf 3 november presenteren Sam Hagens en Merel Ek een podcast rond de Tweede Kamerverkiezingen. Hierin vergelijken ze de tien grootste partijen op zes belangrijke thema's. Wat willen partijen nu echt rondom zorg of migratie? En welke partij doet het meest voor jou op gebied van woningbouw? Je hoort het in 'Wat te kiezen?', binnenkort te volgen!

Zo kiest iedere partij zijn eigen manier om hun partijprogramma zo breed mogelijk leesbaar te maken. Belangrijk, want op die manier kunnen mensen met een visuele beperking een goede afweging maken wie zij hun stem willen geven. "Hoe kun je je nu voorbereiden?" vraagt de 58-jarige Riet Brusselaars zich af. "Ik belde partijen of ze het programma in braille of gesproken hebben. De meeste hadden dat niet. Dat vond ik opmerkelijk."

Reactie ProDemos

ProDemos, het overheidsorgaan achter StemWijzer, laat in een schriftelijke reactie aan Hart van Nederland weten niet bekend te zijn met de problemen. "We hebben hier nog helemaal geen klachten over gehad en ook een keuringsproces doorlopen om te zien of we toegankelijk waren", aldus de stichting. ProDemos heeft inmiddels contact met Brusselaars om tot een oplossing te komen.

Bekijk hier de verkiezingsprogramma's van de partijen

Alle verkiezingsprogramma's en toegankelijke versies zijn in deze lijst verzameld. Mist er toch een versie, of staat ergens een fout? Laat dit dan weten via hart@talpanetwork.com.

Teksten voor laten lezen door telefoon

De site Hart van Nederland heeft van zichzelf geen spraakfunctie voor de artikelen, hierdoor kunnen mensen met geen of beperkt zicht niet alle informatie tot zich nemen. Maar door een paar aanpassingen in de instelling van je smartphone kan je eigen telefoon de tekst voorlezen. Ook zijn er verschillende apps die tekst voor kunnen lezen.

Voor de nieuwste iPhones doe je dat op de onderstaande manier:

Ga naar Instellingen, druk vervolgens op 'Toegankelijkheid' om daarna op 'Gesproken Materiaal' te klikken. Nu kom je in een nieuw scherm waarin je meerdere opties in kunt schakelen.

Schakel een of meer van de volgende opties in:

- Spreek selectie uit: selecteer wat je wilt laten uitspreken.

- Spreek scherm uit: laat alles op het scherm door de iPhone voorlezen.

- Spraakregelaar: krijg snel toegang tot 'Spreek scherm uit' en 'Spreek bij aanraking' wanneer 'Spreek scherm uit' is ingeschakeld.

- Markeer inhoud: Laat de cursor met de tekst mee verplaatsen terwijl je luistert.

Ook heb je de mogelijkheid om in te stellen hoe de stem klinkt. Zo heb je de keuze uit ruim 40 talen en dialecten. Bij sommige talen kan je nog je voorkeur voor een mannen- of vrouwenstem instellen.

Leest je telefoon de tekst te snel voor? Geen probleem, ook dit is gemakkelijk in te stellen via de spreeksnelheidbalk. Door met je vinger te bewegen heb je de mogelijkheid om de stem langzamer of versneld af te laten spelen.

Voor Android-toestellen doe je het op deze manier:

  1. Open de app Instellingen op je apparaat.

  2. Tik op Toegankelijkheid en daarna op Selecteer om uitgesproken te worden.

    • Opmerking: als je Selecteer om uitgesproken te worden niet ziet, ga je naar Google Play om de nieuwste versie van Android Toegankelijkheidstools te downloaden. Probeer deze stappen daarna opnieuw.

  3. Schakel Snelkoppeling voor 'Selecteer om uitgesproken te worden' in.

  4. Optioneel: Tik op Snelkoppeling voor 'Selecteer om uitgesproken te worden'

    om je snelkoppeling te wijzigen.

  5. Als je Selecteer om uitgesproken te worden wilt starten, gebruik je de snelkoppeling Selecteer om uitgesproken te worden: swipe met twee vingers omhoog (met drie vingers als TalkBack aanstaat) of tik op de knop Toegankelijkheid .

  6. Tik op een item op je scherm, zoals tekst of een afbeelding.

  7. Sleep een vinger over het scherm om meerdere items te horen.

  8. Als je alles wilt horen, tik je op 'Afspelen'.

Tip: Als de speler is geopend, kun je de knoppen voor afspelen en pauzeren, vooruit- en terugspoelen en de snelheid verhogen of verlagen gebruiken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.