Verkiezingen
20 feb 2023, 15:47
Op 15 maart is het weer zo ver: dan kunnen alle volwassenen in Nederland weer hun stem uitbrengen tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Maar wat doen de Provinciale Staten nu eigenlijk?
De Provinciale Staten nemen beslissingen over allerlei zaken die voor jou en jouw provincie belangrijk zijn. Zo bepalen ze bijvoorbeeld wat er gebeurt met de natuur in jouw omgeving, hoe de wegen en fietspaden eruit zien en waar er nieuwe woningen moeten komen.
Ook kunnen de Provinciale Staten beslissen over vergunningen. Bijvoorbeeld als er een nieuwe fabriek moet komen of als er bomen moeten worden gekapt. Verder bepalen de Provinciale Staten uiteindelijk hoe de regels van de overheid over stikstof in hun provincie het best kunnen worden toegepast. De Staten moeten hierbij rekening houden met de belangen van de provincie en de bewoners.
Welke mensen er allemaal in de Provinciale Staten komen te zitten, wordt bepaald door de verkiezingen op 15 maart. Iedereen die 18 jaar of ouder is kan stemmen. In de provincies zijn vaak de bekende partijen vertegenwoordigd die je ook in de Tweede Kamer hebt, maar ook zijn er partijen die je alleen in jouw provincie hebt, denk bijvoorbeeld aan de 'Fryske Nasjonale Partij' in Friesland.
Dit betekent dat jij, als inwoner van een provincie, kan kiezen uit allerlei verschillende partijen. Hierdoor heb jij invloed op wie er in de Staten zit en wat er wordt beslist.
Naast de Provinciale Staten, wat dus alle gekozen politici in de provincie bij elkaar zijn, heb je ook de Gedeputeerde Staten. De 'gedeputeerden' zijn een klein groepje mensen die samen de provincie echt besturen. Wie de gedeputeerden zijn, wordt bepaald door de coalitie: de partijen die de grootste zijn geworden bij de verkiezingen en kiezen om samen de provincie te besturen.
Je zou het kunnen vergelijken met de Tweede Kamer aan de ene kant en het kabinet met alle ministers aan de andere kant. De gedeputeerden moeten luisteren naar de politici in de Provinciale Staten en hun beslissingen opvolgen. Aan de politici in de Provinciale Staten is het de taak om te controleren dat de Gedeputeerde Staten die beslissingen dan ook goed uitvoeren.
Tot slot hebben de Provinciale Staten nog een speciale rol. De politici die gekozen zijn, krijgen namelijk ook de taak om te kiezen wie zij vinden dat in de Eerste Kamer moet zitten. Simpel gezegd is de Eerste Kamer de plek waar de wetten worden gecontroleerd die in de Tweede Kamer zijn gemaakt. Het is een soort tweede paar ogen zodat er geen fouten in wetten zitten. Ook is het een plek die iets verder af staat van de dagelijkse politieke relletjes, waardoor ze met iets meer nuchterheid naar politieke zaken kunnen kijken.
Mocht het je dus niet interesseren wat er in jouw eigen omgeving gebeurt maar wel in het hele land, zijn ook de Provinciale Statenverkiezingen belangrijk omdat de Provinciale Staten uiteindelijk bepalen wie er in de Eerste Kamer zit. Zo hebben zij niet alleen invloed op de eigen provincie, maar ook het hele land.
Wil je het nog eens makkelijk uitgelegd krijgen? Politiek verslaggever Merel Ek legt in de video hieronder in twee minuten uit wat jouw stem betekent op 15 maart.
Hart van Nederland maakt de podcast In alle Staten, waarin Nikki Herr en Merel Ek grote thema's besprek die juist nu belangrijk zijn:
Je kunt In alle Staten onder andere beluisteren via Spotify, Juke en Apple Podcasts. Abonneer je vooral om geen enkele aflevering te missen!
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.