Terug

Volg Hart van Nederland

Anja van Loon wordt de eerste Nederlandse vrouwelijke Dakar-trucker

Sport

8 mei 2022, 09:02

De Nederlandse Anja van Loon (37) is er bijna klaar voor: Dakar 2024 is het doel! Haar man, autocoureur Erik van Loon, is al zeer bekend in het internationale rallycircuit en helpt haar waar hij kan. Nog geen twee weken terug debuteerde Anja in Tunesië met een buggy in de Cross Country. Anja droomt groot: in 2024 wil ze als eerste Nederlandse vrouw in een vrachtwagen de Dakar Rally rijden.

Tijdens de laatste Dakar rally in januari van dit jaar waren er in totaal 334 deelnemende voertuigen met slechts zeventien deelnemende vrouwen, voornamelijk als navigator of bijrijder. Anja wil hier verandering in brengen.

De droom van Anja zat er al vroeg in; haar vader, Dakarlegende Fried van de Laar, was haar grote voorbeeld. Dankzij hem heeft zij het rallyvirus dan ook op jonge leeftijd al meegekregen. Zijn grote droom is om zijn dochter te zien schitteren tijdens de Dakar Rally, weet Anja. "Dan zou ons pap zo trots zijn, dat hij dat nog mee mag maken !"

'Dromen moet je verwezenlijken'

Ook de man van Anja, Erik van Loon, is een bekende in de Dakar-wereld. Erik heeft de rally al meermaals gereden en helpt Anja nu waar hij kan. "Als je een droom hebt, moet je die verwezenlijken", vindt hij. Het koppel zal ter voorbereiding op de Dakar Rally dit jaar nog wedstrijden rijden in Italië, Spanje, Marokko, Dubai en Saudi-Arabië.

Het debuut van Anja van Loon in de Cross Country was overigens al veelbelovend. Waar Erik in zijn klasse 2e werd, finishte Anja als 26e van de 62 deelnemers.

'Kan íe niet sneller?'

Zijn er voor iemand als Anja nog dromen na het rijden van dé Dakar Rally? "Ja, altijd!", zegt ze resoluut. "Nadat wij finishten van de week tijdens de Cross Country, heb je meteen zin om weer verder te gaan en je prestatie te verbeteren, Ik denk: als je de Dakar uitrijdt is het de keer daarop van: kan 'ie niet sneller? Dromen blijven er áltijd."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.