Terug

Volg Hart van Nederland

Ex-steward Harold raakte gewond door cobra en pleit voor strengere aanpak in stadions

Sport

7 apr 2023, 08:00

De verschillende incidenten die woensdagavond in de Kuip voor onrust zorgden tijdens de bekerwedstrijd, zijn voor de Nijmeegse ex-steward Harold de Vries de zoveelste bevestiging dat er een strenger beleid moet komen binnen voetbalstadions. Harold raakte zwaargewond toen er vanuit de tribune een zwaar stuk illegaal vuurwerk naar hem toe werd gegooid.

"We hebben al het een en het ander gezien in het Nederlands betaald voetbal, maar dit is een nieuw dieptepunt", vertelde de commentator van ESPN na het incident. Maar voor Harold is dit soort gedrag al lang geen incident meer. "Het is asociaal, het heeft helemaal niets met voetbal te maken", vertelt Harold tegen Hart van Nederland. "Voetbal is emotie, maar houdt die emoties wel in bedwang en houdt ze zeker van het veld."

Ontploffing in gezicht

Harold weet zelf hoe fout het kan aflopen als supporters voorwerpen op het veld gooien. Hij raakte gewond tijdens een wedstrijd tussen NEC-Utrecht. Een cobra-6, een illegaal stuk vuurwerk, ontplofte in zijn gezicht. Tot op de dag van vandaag heeft hij tinnitus, concentratie- en gehoorproblemen met daarbij zenuwpijn in het gezicht. Hij is daarna volledig afgekeurd.

Ajax won gister met 2-1 van Feyenoord in de halve finale van de beker, maar na afloop heeft niemand het over voetbal. Het duel moest in de 62e minuut gestaakt worden omdat Davy Klaassen gewond raakte toen er vanuit het publiek een voorwerp naar hem toe werd gegooid. Het voorwerp, vermoedelijk een aansteker, kwam op zijn hoofd terecht wat voor een flinke hoofdwond zorgde.

'Dan moet iedereen maar bloeden'

Het is het zoveelste incident met voetbalsupporters, en de roep om effectieve maatregelen wordt alsmaar luider. Volgens Harold is het ook belangrijk om te kijken hoe de sfeer is vóór de aftrap. "Als supporters buiten het stadion al dingen roepen als: 'Hamas, Hamas, joden aan het gas' moet je jezelf eigenlijk al gaan afvragen of er überhaupt met publiek gevoetbald moet worden."

Ook had de wedstrijd gelijk gestaakt moeten worden, denkt Harold: "Je moet mensen op een gegeven moment bereiken en hen laten weten dat ze het ook voor anderen verpesten, dan moet iedereen maar bloeden."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.