Terug

Volg Hart van Nederland

Amper dopingcontroles bij petanque-toernooien: spelers staan stijf van de coke

Amper dopingcontroles bij petanque-toernooien: spelers staan stijf van de coke

Sport

10 jan 2019, 12:39

Volgens de Nederlandse petanque-spelers Kees Koogje (27) en Edward Vinke (46) mag er tijdens toernooien wel meer op doping gecontroleerd worden. “Ik ken genoeg Belgische spelers die coke gebruiken. Die gaan dan even naar het toilet en gooien geen bal meer fout als ze terugkomen,” vertelt Edward bij VICE. Volgens hem voelen ze zich "zich dan echt de koning”.

Op normale petanque-toernooien wordt er amper een dopingcontrole gehouden, zeggen ze. Volgens het duo wordt er naast cocaïne ook wiet, amfetamine en natuurlijk alcohol. “Soms staan spelers gewoon helemaal lazarus op de baan. Dat is natuurlijk niet goed voor het imago van de sport.”

Sport voor ouwe lullen op de camping

Dat komt dan nog bovenop het beetje ouderwetse beeld dat we in Nederland van petanque hebben. “Het werd inderdaad altijd al gezien als sport voor ouwe lullen op de camping, maar daar begint gelukkig wat verandering in te komen. Zeker doordat er nu steeds meer van die hippe bars worden geopend.”

Lees ook: Politiek zet in op legaliseren xtc: “Het is minder schadelijk dan alcohol”

Bij VICE vertellen Edward en Kees dat er ook op andere manieren vals gespeeld wordt. “Bij het EK voor veteranen speelde er een keer iemand met gemanipuleerde ballen.” Het hoogste prijzengeld op een toernooi in Nederland ligt rond de duizend euro. “Als je echt veel wint, verdien je er wel iets mee.”

Honderd keer per dag door je knieën

De sport die we ook wel kennen als jeu de boules is best een aanslag op je lijft, als we de twee mogen geloven. “Je moet toch wel een stuk of honderd keer per dag door je knieën. Na een EK of WK ben ik echt helemaal kapot.” Als je drugs wil gebruiken, kijk dan op de website van Unity. Daar vind je informatie en tips hoe je het beste en zo veilig mogelijk met middelengebruik om kunt gaan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.