Terug

Volg Hart van Nederland

Hagedissen zetten streep door mountainbikeritjes op Sallandse Heuvelrug: 'Dit is een hetze!'

Hagedissen zetten streep door mountainbikeritjes op Sallandse Heuvelrug: 'Dit is een hetze!'

Sport

29 mei 2022, 22:40

De zogenoemde singletrackpaden van de Sallandse Heuvelrug, één van de mooiste mountainbikegebieden in Nederland, mogen deze lente en zomer niet meer worden befietst. Dat gemountainbike kost teveel beschermde diersoorten, zoals zandhagedissen, het leven. De mountainbikers zijn woest en spreken van een hetze.

Zandhagedissen en hazelwormen zoeken de zandpaden waar mountainbikers overheen razen op om hun lichaamstemperatuur omhoog te krikken. Ze worden dan ook aan de lopende (fiets)band doodgereden. Dikke onzin, vinden de mountainbikers.

"Ik heb ze nog nooit gezien", zegt één van hen geïrriteerd tegen Hart van Nederland. Bovendien, stelt hij, worden de reptielen op andere wegen ook doodgereden en díe wegen mogen wel gewoon openblijven. "Dat is meten met twee maten!"

'Doorgedraafd'

Hun hobby, nee, passie wordt hen afgenomen door "een paar milieufreaks", vindt een andere fietsfanaat. "Dat lijkt nergens op. Ze kappen hier bomen en alles en die paar mountainbikers die hier over de heuvelrug gaan... Dat valt wel mee."

Het gebied afsluiten, dát is pas funest voor het milieu, stelt weer een andere liefhebber. "Dat betekent dat je meer moet reizen. Dan moet je de auto pakken om met de fiets te kunnen biken." "Nederland is doorgedraafd", concludeert zijn 'ploeggenoot'.

'Je ziet ze moeilijk'

Harry Hobo van natuurorganisatie NatuurAlert stelt dat het kan kloppen dat sommige fietsers de dieren nog nooit hebben gezien. "Je ziet ze heel moeilijk, de vrouwtjes zijn bijna zandkleurig, daar rij je zo overheen." Maar ze zitten er dus wel. "De provincie moet haar taak oppakken en de wet natuurbescherming, de wet die er is, gewoon uitvoeren."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.