Terug

Volg Hart van Nederland

Helft van Nederland ziet Wiegman wel zitten als coach van nationaal mannenelftal

Sport

1 aug 2022, 23:00

Bondscoach Sarina Wiegman heeft zondag tijdens de EK-finale in Londen opnieuw hoge ogen gegooid. In een stampvol Wembley stadion bleek 'haar' team, de vrouwen van Engeland te sterk voor tegenstander Duitsland. De wedstrijd werd gewonnen met 2-1. Niet haar eerste succes. Vijf jaar geleden wist Wiegman met de Nederlandse Oranjeleeuwinnen ook al de Europese top te bereiken. Is het tijd voor een ommekeer en moet Wiegman straks als eerste vrouw ook het Nederlandse mannenelftal gaan coachen?

Uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3.000 mensen blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders (49 procent) Wiegman wel ziet zitten als de eerste vrouwelijke bondscoach van het Nederlands elftal. "Aan haar kunnen heel veel mannelijke ego's in het voetbal een voorbeeld nemen", schrijft een respondent. En een ander: "Dat alleen een man het mannenteam zou kunnen leiden is wel behoorlijk ouderwets."

Wiegman begint zo populair te worden dat sommige mannelijke trainers wel kunnen inpakken. Als het aan de dames van het Limburgse Fortuna '54 ligt is het wel tijd voor een soort Wiegman die de leiding kan overnemen.

Artikel gaat verder onder de video:

Populariteit van Sarina Wiegman maakt ook meidenteams enthousiast voor vrouwelijke trainers
1:59
Populariteit van Sarina Wiegman maakt ook meidenteams enthousiast voor vrouwelijke trainers

Brug te ver

Ouderwets of niet, verandering gaat langzaam en het lijkt erop dat vooral mannen daar op dit gebied moeite mee hebben. Een meerderheid van de Nederlanders die voorstander is van Wiegman als bondscoach van het mannenelftal is vrouw, zo blijkt uit ons panel (53 procent). De mannen zijn met 44 procent nog iets conservatiever als het gaat om een vrouwelijke coach voor het mannenelftal. Dat blijkt ook de reacties op ons panel. "Sarina doet het goed, maar mannenvoetbal is toch echt even wat anders", schrijft een respondent.

Bijna een kwart van de Nederlanders geeft aan geen vertrouwen te hebben in Wiegman als bondcoach van het Nederlands elftal. Bijna een derde van hen is man (31 procent) en bijna twintig procent is vrouw (17 procent). "Sarina moet bij de vrouwen blijven", vinden meerdere respondenten. "Denk dat het een brug te ver is."

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Meedoen aan het panel?

Ook meedoen aan het Hart van Nederland-panel? Aanmelden kan via deze link. Bent u al lid en zijn uw gegevens gewijzigd? Dan kunt u dat via deze link aangeven.

Aanmelden

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.