Terug

Volg Hart van Nederland

Natuurijsmarathon is hét kerstwonder van Noordlaren

Sport

26 dec 2021, 22:56

Het gaat de boeken in als het kerstwonder van Noordlaren. Tegen alle voorspellingen in bereikte het ijs daar zondagochtend de benodigde drie centimeter voor een natuurijsmarathon. Gelijk gingen alle radertjes werken en met succes: zondagavond werd de eerste marathon van het seizoen gereden.

IJsvereniging De Hondsrug in Noordlaren is een van de verenigingen die ieder jaar in strijd is om de eerste natuurijsmarathon te mogen organiseren. Dat het nu al zo vroeg in het seizoen is gelukt, hadden ze totaal niet verwacht.

'Gezellig voor Noordlaren'

"We hadden het niet door", vertelt ijsmeester Kars Kroeze. "We wisten dat het ging vriezen, dus we dachten: leuk waterrijden, dan kan er tweede kerstdag worden geschaatst, dat is gezellig voor Noordlaren." Een aantal vrijwilligers spuit voor hun kerstdiner een tank water leeg op het veld, en voor het toetje gaat er nog een overheen. "'s Ochtends hadden we 2,5 centimeter en kwam de vraag: wat nu?"

Om een natuurijsmarathon te mogen organiseren moet het ijs drie centimeter dik zijn. Bij wijze van grap besluit de vereniging nog maar een watertank leeg te laten lopen, het vroor immers nog. "Om 8:15 uur hadden we ineens 3 centimeter. Iedereen was een klein beetje in paniek, we konden de marathon wel aanmelden, maar hoe? Het is kerst, de gemeente is dicht."

'Potjandosie, leuke kerstdag!'

Toch lukt het ze om de juiste mensen te bereiken, onder wie competitieleider Willem Hut van de KNSB. "Ik dacht: potjandosie, dit wordt een leuke kerstdag!", vertelt Hut aan Hart van Nederland. Om 15:00 uur is het ijs officieel gemeten en werd de marathon goedgekeurd. "De schaatsers hebben het nog wat later te horen gekregen, voor hen was het hap, slik en wegwezen."

Hut verwacht dat niet iedereen het gaat redden om op tijd in Noordlaren te zijn. "Marathonschaatsen betekent dat je de hele winter klaar moet staan om te schaatsen, maar normaal zie je het wel een beetje aankomen", legt de competitieleider uit. "Dan ben je al een soort van voorbereid, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat het zo kort dag is!"

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.