Terug

Volg Hart van Nederland

Dit zijn de 14 Nederlanders in de Tour de France van 2023

Sport

1 juli 2023, 08:00

Zaterdag gaat in Bilbao de 110ste Tour de France van start. Met veertien Nederlandse deelnemers aan de start is er dit jaar weer genoeg kans op succes voor onze landgenoten. Maar wie maakt kans op een etappezege? En wie mag dromen van het aantrekken van de gele trui?

Met ook dit jaar weer de nodige vlakke etappes in het verschiet zijn er veel kansen voor de sprinters. Daar heeft Nederland de nodige toppers van in huis.

Fabio Jakobsen

Vorig jaar was het in de eerste massasprint meteen raak voor Fabio Jakobsen. De 'Hulk van Heukelum' zou meteen tekenen voor nog zo'n sterk begin. Al zal hij ook hopen dat hij daarna vaker toe kan slaan. De rest van de Tour kwam hij namelijk niet meer verder dan een vijfde plaats. Met de vorm zit het in ieder geval wel goed: in zijn vorige race in België mocht hij twee keer met de handen omhoog.

Dat Jakobsen weer op de fiets zit is al knap, dat hij meedoet om de prijzen mag gerust een wonder worden genoemd. In 2020 kwam hij keihard ten val tijdens een duel met concurrent Dylan Groenewegen. Na 8 maanden revalideren maakte hij zijn comeback.

Wielrenner Fabio Jakobsen na 8 maanden weer terug op de fiets...
1:08
Wielrenner Fabio Jakobsen na 8 maanden weer terug op de fiets...

Dylan Groenewegen

Een van de grote concurrenten van Jakobsen in de sprints komt uit eigen land. Dylan Groenewegen koos voor een voorbereiding in de Ronde van Slovenië, en won daar meteen de eerste twee etappes. Vorig jaar kwam hij ook al een keer als eerste over de streep in de Tour, zijn doel is dat minstens te evenaren.

Zijn ploeg Team Jayco Alula zet bijna volledig in op de snelle benen van Groenewegen en stuurt een hoop mannen ter ondersteuning mee naar Frankrijk.

Mathieu van der Poel

Misschien dat er in een grote massasprint betere kandidaten voor de ritzege zijn dan Mathieu van der Poel. Maar na een lastige etappe met een aantal beklimmingen, zijn er weinigen zo snel aan de finish als hij. En wellicht is de allereerste etappe in Bilbao wel precies zo'n kolfje naar zijn hand.

Mag hij straks, net als in 2021, een paar dagen rondrijden in de gele trui? Hij zal het in ieder geval beter willen doen dan vorig jaar, toen hij in de 11de rit compleet leeggereden moest afstappen.

De andere sprinters

Naast deze drie absolute toppers staan er nog wat rappe Nederlanders aan de start. Dat doen ze dan wel in dienst van hun kopman, als zogenaamde lead-out man. Zo moet Cees Bol de oude rot Mark Cavendish lanceren naar zijn 35ste etappezege, wat een nieuw record zou zijn. Ramon Sinkeldam maakt onderdeel uit van de sprinttrein voor de Belgische topsprinter Jasper Philipsen.

Danny van Poppel staat in het peloton bekend als misschien wel de beste lead-out. Misschien kan hij outsider Jordi Meeus aan een onverwachte zege helpen. En voor al deze mannen geldt, als de wedstrijdsituatie erom vraagt, zullen ze maar al te graag laten zien wat ze zelf in huis hebben.

Mike Teunissen mag waarschijnlijk wel voor zijn eigen kansen gaan in bepaalde etappes. In de Tour van 2019 beleefde hij het hoogtepunt van zijn carrière, toen hij tot verrassing van alles en iedereen de eerste etappe won. De gele trui die haar daarop mocht aantrekken heeft vast nog een mooie plek boven zijn schoorsteenmantel.

Ook Nils Eekhoff heeft in het verleden bewezen een aardig sprintje in de benen te hebben. Waarschijnlijk zal hij vooral moeten knechten. Maar wie weet? Zijn ploeg Team DSM gooit wel vaker de tactiek om met een verrassende afmaker in een massasprint.

Wilco Kelderman

Nog niet zo lang geleden had Nederland echte kanshebbers als het ging om het eindklassement. Tom Dumoulin kwam in 2018 een kleine twee minuten tekort en werd tweede. Een jaar later was Steven Kruijswijk met zijn derde plaats voorlopig de laatste Nederlander op het podium in Parijs.

Kruijswijk stond ook opgeschreven voor de komende Tour, maar hij moest afhaken wegens een sleutelbeen- én bekkenbreuk. Zijn vervanger Wilco Kelderman is echter in goede vorm. In de afgelopen Ronde van Zwitserland, een klassieke voorbereidingskoers op de Tour, werd hij knap vierde.

Kelderman is de beste Nederlandse klassementsrenner aan de start, maar deze Ronde van Frankrijk zal hij waarschijnlijk niet voor eigen succes gaan. Zijn voornaamste taak is het bijstaan van Jonas Vingegaard, de winnaar van vorig jaar en ook nu weer een van de allergrootste kanshebbers op de eindzege. In zijn schaduw kan de superknecht natuurlijk zelf ook naar een mooie klassering rijden.

En ook hier geldt, als zijn kopman bij Jumbo-Visma om wat voor reden ook wegvalt, is er ineens veel meer ruimte om eens wat te proberen. Ook als strategisch vooruitgeschoven pion in een ontsnapping kan het zomaar gebeuren dat Kelderman om een ritzege gaat strijden. Daar ligt ook gelijk een grote uitdaging.

De inmiddels 32-jarige Kelderman won in zijn carrière slechts vier keer, en dat waren dan ook nog eens drie tijdritten en een eindklassement. Ondanks zijn klimcapaciteiten rondde hij nog nooit een bergetappe als winnaar af.

Dylan van Baarle

Dat manco geldt zeker niet voor ploeggenoot Dylan van Baarle. Ook hij zal bij Jumbo-Visma voornamelijk worden ingezet als knecht, maar de laatste jaren heeft hij laten zien zelf ook goed te kunnen afmaken. Hij schreef bikkelharde eendagskoersen als Dwars door Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Omloop het Nieuwsblad op zijn naam.

Vorige week pakte hij de titel tijdens het NK wielrennen op de weg. Daardoor zal hij ook op tv goed herkenbaar zijn, hij rijdt de komende Tour rond in een herkenbaar rood-wit-blauwe kampioenentrui.

Wout Poels

De Limburgse routinier Wout Poels kijkt met name uit naar de bergen. Maar ook de 35-jarige klimmer staat wat lager in de pikorde bij zijn ploeg. Naast bidons halen voor zijn kopmannen hoopt hij af en toe mee te zitten in een goede ontsnapping. Twee jaar terug werd hij op die manier al een keer derde in een Touretappe met het nodige hoogteverschil.

De drie debutanten

Drie Nederlanders staan de komende Tour de France voor het eerst aan de start. Elmar Reinders (te zien in de video bovenaan dit artikel) debuteert pas op 31-jarige leeftijd in een grote ronde. Hij is opgeroepen op voorspraak van Dylan Groenewegen, die hem goed kan gebruiken in zijn sprinttrein.

Lars van den Berg vertrok op jonge leeftijd naar de Franse ploeg Groupama-FDJ, en mag nu als 24-jarige mee in de belangrijkste koers van het jaar. Pascal Eenkhoorn draaide warm in Zwitserland en won daar de bergtrui. Zou hij de komende weken mee willen gaan doen om de bollentrui?

Met deze veertien mannen zijn er vier extra Nederlanders ten opzichte van vorig jaar, en net zo veel als in 2021 en in 2018. In de jaren daarvoor reden meer Nederlandse wielrenners de Ronde van Frankrijk, maar toen mochten de ploegen nog uit negen renners bestaan. Sinds 2018 maar uit acht.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.