Terug

Volg Hart van Nederland

Olaf maakt zich op voor loodzware triatlon door te trainen in Nederlands 'regenwoud'

Sport

11 aug 2022, 19:20

Fietsen, hardlopen en zwemmen in tropische omstandigheden, als je naar buiten loopt, lijkt dit gewoon te kunnen in Nederland. Maar voor topatleet Olaf van den Bergh is het niet extreem genoeg. Hij gaat mee doen aan het WK Iron Man op Hawaii, een loodzware triatlon, en om goed te kunnen omgaan met de hitte en de hoge luchtvochtigheid daar, gaat hij oefenen in het overdekte tropische regenwoud van Burgers' Zoo in Arnhem. In de zogenoemde Bush in het dierenpark is de luchtvochtigheid heel hoog en is het heel warm. Precies de omstandigheden die Olaf nodig heeft. "Als mensen aan mij vragen hoe zwaar het gaat zijn op Hawaii, maak ik een vergelijking met het klimaat in de Bush. Die omstandigheden vind je bijna nergens in Nederland, behalve in Burgers Bush. Toen dacht ik, ik moet ze eens gaan aanschrijven om er te gaan trainen."

Trainen tussen de dieren

Van het een komt het ander. Het dierenpark reageert meteen enthousiast. "Ze vonden het een grappig en leuk idee. Ik moet natuurlijk niet de dieren, de verzorgers en bezoekers in de weg gaan zitten, maar het zal leuk zijn om te zien wat ik ga doen."

Donderdag begint hij met zijn trainingssessie in de kas met een luchtvochtigheid van maar liefst 90 procent. De bedoeling is dat hij er wekelijks een paar uur gaat fietsen op een soort hometrainer. "Ik denk dat na tien minuten ik al doorweekt ben van het zweet."

'Hoog inzetten'

Op Hawaii moet Olaf met zo'n drie- tot vierduizend mede-atleten 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer hardlopen. Waarom hij het doet? "Elke keer vraag ik dat mijzelf ook weer af. Het is uiteindelijk een verslavend gevoel om over finish heen te komen. En het is lekker om over je eigen grenzen heen te gaan. Jezelf pijnigen en de finish halen geeft toch een heel bijzonder gevoel."

Hij hoopt bij de eerste tien van de ongeveer tweehonderd deelnemers binnen zijn leeftijdscategorie te eindigen. "Ik zet hoog in inderdaad, maar als ik dat haal, zou het wel heel tof zijn."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.