Terug

Volg Hart van Nederland

Oud-voetballer Jansen weet wat Daley Blind doormaakt: 'Door de medicijnen kon ik niet meer hetzelfde presteren'

Oud-voetballer Jansen weet wat Daley Blind doormaakt: 'Door de medicijnen kon ik niet meer hetzelfde presteren'

Sport

23 dec 2019, 17:20

"Ik dacht meteen: die heeft iets aan zijn hart", vertelt oud-profvoetballer en hartpatiënt Michael Jansen. Hij bekeek de wedstrijd Ajax-Valencia vorige week op televisie en zag dat Blind ineens ging zitten in de middencirkel, zonder dat er een bal in de buurt was. "Vanwege mijn eigen ervaringen was dat mijn eerste reactie. Het is heel vervelend voor Blind dat hij daar zo in elkaar zakt." De Ajacied speelde de wedstrijd uit en zei na afloop dat alles goed met hem gaat. Maar dit weekend maakt zijn club Ajax bekend dat hij een ontstoken hartspier heeft. Blind heeft uit voorzorg een ICD gekregen, een kastje dat ingrijpt bij hartritmestoornissen. Hij ligt voor onbekende tijd uit de roulatie. Lees ook: Ajax-speler Daley Blind heeft een ontstoken hartspier Michael Jansen zakte zelf ongeveer vijftien jaar geleden als Vitesse-verdediger in elkaar tijdens een wedstrijd tegen Ajax. Hij was een halve minuut buiten bewustzijn. Daarna speelde als profvoetballer zelf ook een paar jaar met een ICD, een kastje ter grootte van een luciferdoosje. Hij speelde bij Feyenoord, De Graafschap en FC Groningen. Bij die laatste club speelde hij zelfs nog kort samen met Daley Blind.

Carrière liep anders

Rond zijn 22ste kwamen artsen erachter dat de talentvolle Jansen last had van hartritmestoornissen. Hij bleef nog een tijdje profvoetballer, maar stopte uiteindelijk eerder dan gehoopt met voetbal op het hoogste niveau. Dat kwam vooral door de medicatie die hij moest slikken, zegt hij. "Van zo'n ICD merk je eigenlijk niets. Die zat bij mij aan de zijkant van mijn borst, zodat ik gewoon ballen kon aannemen. Dat apparaatje grijpt alleen in als het misgaat. Maar door de bètablokkers die ik nam, kon ik niet meer zo presteren als ik daarvoor deed." Lees ook: Krijgt Depay een plek op de 'grootste kruisbandenwebsite van de Benelux'? De talentvolle verdediger zat voor dat zijn hartproblemen aan het licht kwamen dicht tegen het Nederlands elftal aan. Maar na twee jaar van operaties en voetballen met een hartkastje, speelde hij vooral nog in de Eerste Divisie. Op zijn 30ste stopte hij er helemaal mee.

Schade aan het hart

Of Blind helemaal zal herstellen van zijn blessure, is niet duidelijk. Voor het herstel staat normaal ongeveer drie maanden, zegt cardioloog Peter Kievit tegen Hart van Nederland. "In de tussentijd topsport blijven beoefenen, brengt risico's met zich mee. De ontsteking moet eerst helemaal genezen, anders kan er schade aan het hart ontstaan." Het risico bestaat dan dat Blind last houdt van hartritmestoornissen. Volgens Jansen zijn er genoeg sporters die na een operatie weer helemaal herstellen van hun hartproblemen. Maar zoiets heeft vaak wel veel impact. Daarom wil Jansen lezingen gaan geven om sporters met hartkwalen te helpen. Zelf heeft hij zijn gezondheidsproblemen een plekje gegeven. Hij is al jaren gezond, maar loopt nog wel steeds met een ICD. "Dat kastje blijft waarschijnlijk de rest van mijn leven zitten en dat is best een fijn idee."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.