Terug

Volg Hart van Nederland

Paralympische wielrenners heersen met drie overwinningen in gouden nacht

Paralympische wielrenners heersen met drie overwinningen in gouden nacht

Sport

31 aug 2021, 09:13

De Nederlandse wielrenners hebben een succesvolle dag achter de rug op de Paralympische Spelen in Tokio. Handbikers Jetze Plat, Mitch Valize en Daniël Abraham Gebru haalden allen goud op de tijdrit in hun klasse.

Voor de 30-jarige Plat was het zijn tweede gouden medaille, nadat hij zondag al de triatlon had gewonnen. Voor de 24-jarige Valize is het de eerste gouden plak in Japan. Plat legde de tijdrit over 24 kilometer op de Fuji International Speedway af in 37.28 minuten. Daarmee was hij in de klasse H4 een minuut sneller dan de Oostenrijker Thomas Frühwirth. De Duitser Alexander Gritsch pakte op 2.30 minuut het brons.

Plat gaat voor drie

"We hebben nummer 2", jubelde Plat na afloop. "Ik ben zo blij. Ik heb geen presentjes overgelaten vandaag. Het ging maximaal. Op naar morgen, dan is de laatste", keek hij alweer vooruit naar de wegwedstrijd, zijn derde mogelijkheid op goud.

Valize deed er in de klasse H5 38.12 minuten over en was daarmee overtuigend de snelste. Ook hij was een minuut sneller dan zijn beste concurrent, de Fransman Loïc Vergnaud. De Ier Gary O'Reilly won het brons. Tim de Vries bleef in dezelfde klasse H steken op een vijfde plaats. De 43-jarige handbiker moest 3.20 minuten toegeven op zijn landgenoot.

Bij Valize moest het besef nog even indalen dat hij paralympisch kampioen was. "Ongelofelijk", zei hij. "De eerste keer Spelen en ik pak meteen goud op de tijdrit. Sinds dit jaar ben ik echt heer en meester op dit onderdeel."

Abraham overduidelijk de beste

In de klasse C5 was de van oorsprong Eritrese wielrenner Daniël Abraham Gebru duidelijk de beste. Abraham legde de 32 kilometer de Fuji International Speedway af in 42.46 minuten en was daarmee 32 seconden sneller dan Jegor Dementjev uit Oekraïne. Brons was op 50 seconden voor Alistair Donohoe uit Australië. Abraham won op de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 goud op de wegrit (C4-5). Toen profiteerde hij van een val van zijn concurrenten Dementjev en Donohoe die voor het goud sprintten en vlak voor de streep beiden ten val kwamen.

Vincent Ter Schure pakte met piloot Timo Fransen zilver in de B-klasse. Het duo was mede door pech onderweg en een fietswissel alleen langzamer dan de Franse Alexandre Lloveras en piloot Corentin Ermenault. Tristan Bangma eindigde met piloot Patrick Bos als zesde. Zij gaven ruim 5 minuten toe op de Franse winnaars.

Jennette Jansen, die aan haar zevende Spelen bezig is, pakte brons op de tijdrit in de H4/5-klasse. De 53-jarige Jansen veroverde eerder al acht medailles op de Paralympische Spelen in onder meer atletiek, rolstoelbasketbal en handbiken. Topfavoriete Chantal Haenen, die in juni wereldkampioene werd op dit onderdeel, greep met een vierde plaats net naast de medailles. Het goud ging naar de Amerikaanse Oksana Masters.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.