Terug

Volg Hart van Nederland

Reinier Paping (90) overleden, winnaar van 'helse' Elfstedentocht 1963

Sport

20 dec 2021, 18:32

Oud-schaatser Reinier Paping is op 90-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie maandag aan de NOS laten weten. Paping won op 18 januari 1963 de Elfstedentocht, onder 'helse' omstandigheden. Bij de start was het 18 graden onder nul, met een ijskoude wind.

Uiteindelijk reden slechts iets meer dan honderd schaatsers de barre 'Tocht der Tochten' uit. Niet voor niets werd er na de ijskoude editie gesproken van 'de Hel van 1963'. Paping werd na tien uur en 59 minuten als eerste in Leeuwarden onthaald door toenmalig koningin Juliana en kroonprinses Beatrix. Pas 22 minuten later kwam de volgende rijder over de finish.

Paping grote verrassing

Paping behoorde vooraf nauwelijks tot het rijtje van kanshebbers. Als langebaanschaatser had hij nooit furore gemaakt. Pas in december 1962 reed de nieuwkomer zijn eerste langere schaatstocht. Hij werd toen tweede achter Jeen van den Berg, de winnaar van de Elfstedentocht in 1954.

Een maand later won de destijds 31-jarige Paping als grote verrassing de Elfstedentocht. Later zou de winnaar van de 'helse' editie zeggen zoiets nooit te hebben meegemaakt. Hoe langer de rit duurde, hoe slechter het ijs werd. Ook zagen de deelnemers door de hevige sneeuw nauwelijks iets. Meerdere keren moest Paping aan toeschouwers vragen hoever het nog was.

(Tekst gaat verder onder tweet)

'Bijna onmenselijke prestatie'

Voorzitter Wiebe Wieling van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden reageert bedroefd op het overlijden van de winnaar van 1963. "Reinier Paping is altijd de verbeelding geweest van de 'Tocht der Tochten' en zal dat ook altijd blijven. Daarnaast was hij een zeer aimabel mens."

De Elfstedentocht-voorzitter noemt de overwinning van bijna 59 jaar geleden "een ongekende prestatie, bijna onmenselijk" die Paping "op zo'n fantastische manier heeft volbracht". Wieling herinnert er tot slot aan dat de schaatser voor zijn prestatie op 31 december 1999 werd uitgeroepen tot 'Sportman van de eeuw'.

Tekst: Hart van Nederland/ANP / Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.