Terug

Volg Hart van Nederland

Van der Poel klopt Van Aert en pakt vierde wereldtitel veldrijden

Van der Poel klopt Van Aert en pakt vierde wereldtitel veldrijden

Sport

31 jan 2021, 17:14

Mathieu van der Poel is in Oostende voor de vierde keer wereldkampioen veldrijden geworden. De 26-jarige Nederlander was in de verwachte tweestrijd met zijn Belgische rivaal Wout van Aert de beste en kwam alleen aan op de paardenrenbaan waar de wedstrijd zich deels afspeelde. De verschillen werden vooral gemaakt op het strand, terwijl Van Aert ook te maken kreeg met een lekke band. Het brons was voor de Belg Toon Aerts.

Van der Poel werd in 2015 in Tabor de jongste wereldkampioen ooit. Daarna was Van Aert drie keer de beste en veroverde Van der Poel vervolgens de regenboogtrui in Bogense (2019) en Dübendorf (2020).

Succesvol WK

Voor Nederland was het een buitengewoon succesvol WK met winst in alle categorieën. Pim Ronhaar won zaterdag bij de beloften, gevolgd door Lucinda Brand bij de elitevrouwen. Voordat Van der Poel bij de elitemannen toesloeg, had Fem van Empel zich al tot wereldkampioen laten kronen bij de vrouwen onder 23 jaar.

Van der Poel was als snelste weg, maar werd bij de eerste doorkomst over het strand van Oostende gepasseerd door zijn rivaal. Na één ronde had het tweetal de eerste concurrenten al op 14 seconden achterstand gezet. Het werd een duel waarbij Van Aert in de tweede ronde de zandstrook voor de brug benutte om weg te rijden. Hij kreeg een gaatje, dat groeide toen Van der Poel terug op de renbaan onderuit ging.

Lekke band

Het verschil groeide naar 15 seconden, maar een inspanning van Van der Poel op de brug terug naar het hippodroom bracht de titelverdediger weer terug. Van der Poel wisselde van fiets, snelde opeens voorbij Van Aert die bij de derde doorkomst lek bleek te hebben gereden. Nu was Van der Poel weer de koploper, op 6 seconden gevolgd door Van Aert. De Belg moest steeds iets toegeven op de steile brug waar het 21 procent omhoog liep en na zes van de acht ronden was de marge al opgelopen tot 21 seconden.

Bij het ingaan van de slotronde bedroeg de voorsprong zelfs al 29 seconden. Het werd zo minder spannend dan in de Ronde van Vlaanderen toen de rivalen elkaar op de weg tot het uiterste dreven. Ook toen won Van der Poel, die deze winter in de onderlinge confrontaties in het veld voorafgaand aan het WK met 5-3 leidde.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.