Terug

Volg Hart van Nederland

Precies 70 jaar geleden veroverde Wim van Est als eerste Nederlander de gele trui

Precies 70 jaar geleden veroverde Wim van Est als eerste Nederlander de gele trui

Sport

16 juli 2021, 17:29

De Tour de France van 2021 loopt ten einde met nog maar twee etappes te gaan. Het was voor Nederland een bijzondere Ronde van Frankrijk, want Mathieu van der Poel droeg zes dagen lang de gele trui. De wielrenner van Alpecin-Fenix is de 19e landgenoot die de belangrijkste trui in het wielrennen wist te veroveren. Grote namen zoals Joop Zoetemelk, Jan Janssen en Erik Breukink gingen hem voor.

Er zijn echter maar weinig mensen die Wim van Est kennen, de allereerste Nederlander die ooit de gele trui om zijn hoofd mocht trekken. Hij deed dat vrijdag precies 70 jaar geleden. In het Brabantse Sint Willebrord, vlakbij Waalwijk, zullen ze hem nooit vergeten. Zo kent het dorp een Wim van Eststraat en staat er een standbeeld van de wielrenner.

Kleinzoon William van Peer staat er vrijdag zeker bij stil, trots als hij nog steeds is op zijn opa die in in 2003 overleed. "Ik praat er nog graag over met mensen, het is heel bijzonder wat mijn opa als wielrenner heeft gedaan."

IJzeren Willem

Wim van Est, ook wel IJzeren Willem genoemd, pakte op 16 juli 1951 de eerste plek in het algemeen klassement en bemachtigde daarmee de gele trui. Van Peer: "Het was alleen een heel andere tijd dan nu. Nu kun je alles volgen van de ronde, maar toen waren er amper journalisten. Het was dan ook niet meteen bekend in Nederland, dat duurde nog uren."

Heel lang kon Wim van Est echter niet genieten van zijn trui. Een dag later belandde hij namelijk van de hemel in de hel. "Mijn opa had weinig ervaring in de bergen. Ze waren toen in de Pyreneeën aan het afdalen en zijn ploegleider had hem gezegd: wat er ook gebeurt, blijf tijdens de afdaling in het wiel van Fiorenzo Magni. Hij kon hem echter niet bijhouden."

Boterbloem in het gras

Door de risico's die Van Est nam, kwam hij uiteindelijk één bocht tegen die hij niet meer kon houden. Van Peer: "Hij viel over de rand van de weg zo naar beneden. Eerst 15 meter omlaag, daarna rolde hij nog eens 50 meter naar beneden. Hij had het geluk dat er nog een Belgische renner achter hem reed en het zag gebeuren. Die heeft iedereen opgehouden en toen zijn ze gaan zoeken. Als hij er niet was, waren ze er die avond pas achter gekomen dat mijn opa er niet meer was. Iemand die hem uiteindelijk in het ravijn zag liggen, sprak de legendarische woorden: het is net een boterbloem in het gras. Natuurlijk vanwege zijn gele trui."

Zo gebeurde het dat Wim van Est als geletruidrager de ronde verliet, samen met zijn ploegmaten. Zijn naam wordt nog altijd in één zin genoemd met de vreselijke val. "Mijn opa heeft de roze trui gedragen en klassiekers als de Ronde van Vlaanderen en Bordeaux-Parijs gewonnen. Toch begint iedereen altijd meteen over die val. Het was ook een hele goede wielrenner", aldus zijn kleinzoon.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.