Terug

Volg Hart van Nederland

Verdeeldheid over bandkeuze Kökcü: teleurstelling en respect

Verdeeldheid over bandkeuze Kökcü: teleurstelling en respect

Sport

17 okt 2022, 07:00

Lhbti-supportersgroep de Roze Kameraden van voetbalclub Feyenoord is teleurgesteld over de weigering van aanvoerder Orkun Kökcü om te spelen met de speciale One Love-aanvoerdersband, die symbool staat voor onder meer lhbtiq+-acceptatie. Maar er is niet alleen teleurstelling op de beslissing van de voetballer. Sommigen begrijpen de keuze van de aanvoerder om de band niet te dragen.

De Turkse middenvelder voelt zich hier vanwege zijn religieuze overtuigingen niet comfortabel bij, zo liet hij weten via de Rotterdamse club. "Het is ieders eigen individuele keuze die je moet respecteren, maar we hadden het liever anders gezien. Het dragen van de band was een krachtig signaal geweest", zo zegt de Roze Kameraden-voorzitter Paul van Dorst.

Dat de regenboogband vervolgens werd overgenomen door verdediger Gernot Trauner vindt Van Dorst prijzenswaardig. "Hij neemt wel zijn verantwoordelijkheid."

Steun voor beslissing

Kökcü krijgt niet alleen kritiek, hij kan ook rekenen op steun voor de beslissing die hij heeft genomen. Zo vertelt radio-dj Matti Valk van Q-Music bij Humberto dat hij het ongeloofwaardig zou vinden als Kökcü wel de regenboogban had gedragen. "Ik vind het heel lastig", begint Valk. "Het doet mij denken aan het moment in de Formule 1 toen veel coureurs gingen knielen tegen racisme. Max Verstappen koos er toen voor om dat niet te doen. Daarmee zeg je niet dat je vóór racisme bent. Bij Kökcü is dat net zo, hij zegt hiermee niet dat hij pro-homofobie is. In zijn verklaring staat verder ook dat hij voor respect is."

Respect

Ook de aanvoerder van Excelsior, Redouan El Yaakoubi, heeft tijdens de tiende speelronde van de Eredivisie afgezien van het dragen van de One Love-aanvoerdersband. El Yaakoubi droeg een andere band met daarop een aantal keer de term 'respect'.

Alle aanvoerders in het betaalde voetbal hadden de speciale regenboogband de afgelopen jaren ook al om naar aanleiding van International Coming Out Day.

De beslissing van Orkun Kökcü om de regenboog-band niet te dragen werd zondagavond ook besproken op de Nederlandse tv. Luister de podcast TV-TALK, waarin je wordt bijgepraat over alle interessante momenten van de tv-avond.

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.