Terug

Volg Hart van Nederland

Eerste paralympische medailles zijn binnen: zitskiërs winnen zilver en brons

Eerste paralympische medailles zijn binnen: zitskiërs winnen zilver en brons

Sport

7 mrt 2022, 12:09

Nederland heeft de eerste medailles veroverd op de Paralympische Spelen in Peking. Daarvoor waren de zitskiërs Jeroen Kampschreur en Niels de Langen verantwoordelijk. Kampschreur eindigde als tweede op de supercombinatie, net voor zijn landgenoot.

Beide zitskiërs namen in PyeongChang 2018 ook al deel aan de Spelen. Kampschreur won daar goud op de supercombinatie. Het tweetal reageerde uitbundig op de nieuwe successen. "Ik hoop dat we nu met het hele team een beetje uit de mentale dip komen", zei de 22-jarige Kampschreur in zijn eerste reactie. "Het geeft een ‘boost’ voor de onderdelen die nog gaan komen."

Hij keek terug op een zware race. "Op deze berg was het geen glijden, het was aanvallen en dat ligt me wel. Ik noem het zilver met een gouden randje. Deze medaille is me heel veel waard en brengt ook een enorme opluchting met zich mee."

De 23-jarige De Langen sprak ook van pure winst. "Ik wist dat als ik vol gas zou geven, ik een kans op een medaille zou hebben. Het is gelukt en het is niet te beschrijven hoe blij ik ben. Het is eigenlijk gewoon bizar en het geeft heel veel vertrouwen voor de nummers die nog gaan komen. Dit is voor mij een droomscenario."

Hoge verwachtingen

Team NL kon het succes van de zitskiërs ook gebruiken na een stroef begin van de Paralympics. Het verwachtingspatroon is hoog na de succesvolle Spelen vier jaar geleden met drie gouden medailles, drie zilveren medailles en één bronzen plak. In de medaillespiegel eindigde Team NL in 2018 op de zevende plaats, ruim achter het ongenaakbare Amerika dat 36 medailles veroverde.

De Nederlandse Paralympische equipe in Peking bestaat uit 8 sporters: 5 para-alpineskiërs en 3 parasnowboarders. De skiërs gaan allemaal van start op 5 disciplines: afdaling, super g, supercombinatie, reuzenslalom en slalom.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.