Terug

Volg Hart van Nederland

KNVB woedend op Jumbo om EK-reclame met Snollebollekes

KNVB woedend op Jumbo om EK-reclame met Snollebollekes

EK

10 juni 2021, 09:59

De KNVB is woedend op supermarktketen Jumbo vanwege hun televisiereclame met de Snollebollekes. De populaire reclamecampagne zou de officiele sponsors van Oranje, zoals Jumbo's concurrent Albert Heijn, in de weg staan. Dat meldt De Telegraaf donderdag.

In de commercial is een grote rol weggelegd voor Snollebollekes-zanger Rob Kemps die met zijn hit 'Links Rechts' een op en top Hollands EK-feestje bouwt. "Terwijl Albert Heijn normaal ijzersterk is. Jumbo pakt de sfeer die alle Nederlanders zoeken bij een emotioneel EK, dat mis ik bij Albert Heijn", zegt retaildeskundige Michel Kregel tegen de krant.

Sommatie

De KNVB stuurde Jumbo afgelopen week een sommatie waarin de commercial 'onrechtmatig' werd genoemd. De voetbalband sommeerde de supermarktketen de gewraakte reclame te stoppen of aan te passen. Als Jumbo weigerde, zouden 'verdere maatregelen' volgen, zo blijkt uit de brief, die in handen is van De Telegraaf.

In de brief stelt de KNVB vooral bezwaar te hebben tegen de "gebruikmaking van de Oranjekoorts, een Oranjebus en Oranjeparades in de commercial", aangezien dergelijke Oranjeparades "sinds jaar en dag" georganiseerd worden door de KNVB rondom interlandwedstrijden van het Nederlands elftal. Het nummer 'Links Rechts' zou daarnaast in 2017 zijn uitgegroeid tot het "lijflied van de OranjeLeeuwinnen".

Oranje-fenomenen claimen

Jumbo schrijft in een reactie aan de KNVB dat de reclamecampagne niet alleen in het teken staat van het EK-voetbal, maar van de hele sportzomer en bijbehorend oranjefeest, zoals de Olympische Spelen, de Formule 1 op Zandvoort, de Tour de France en het EK Hockey. De voetbalbond kan volgens de supermarktketen het gebruik van fenomenen als een Oranjeparade, Oranjebus of Oranjecamping niet claimen.

"Iedereen mag het EK vieren en het staat iedere ondernemer vrij om een op het EK gerichte reclamecampagne te voeren", aldus Wouter Vermaas van Jumbo. Na het antwoord van Jumbo op de sommatie heeft de KNVB besloten geen verdere stappen te ondernemen.

Beeld: Jumbo

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.