Terug

Volg Hart van Nederland

Morgen rivalen, vandaag vrienden: Nederlandse en Poolse fans vieren samen feest in Hamburg

EK

15 juni 2024, 22:38

Enkele duizenden Nederlandse en Poolse supporters vieren zaterdag aan de vooravond van hun duel samen feest op de Reeperbahn, in de rosse buurt van Hamburg. Ondanks dat de wedstrijd als 'risicowedstrijd' is aangemerkt en de stad wemelt van politie, zijn er bij de feestgangers geen zorgen.

De stad verwacht zo'n 40.000 Nederlandse fans voor de wedstrijd. Hoeveel er zaterdagavond al in de stad waren, kon een woordvoerder van de KNVB niet zeggen. "15.000 komen er sowieso, want zoveel kaarten zijn er verkocht."

De cafés zijn afgeladen met voetbalsupporters die een wedstrijd volgen, ook op straat wordt feest gevierd. Poolse en Nederlandse fans zingen door elkaar heen. Voetbalklassiekers als 'Viva Hollandia', maar ook 'Wie niet springt die is een Pool'. De Poolse fans proberen op hun beurt de Nederlanders te overstemmen. Af en toe wordt een fakkel met oranje rook afgestoken.

Wapenstok niet nodig

De sfeer is gemoedelijk, het bier vloeit rijkelijk. De Duitse politie houdt toezicht, maar hoeft niet in te grijpen. Ook Nederlandse agenten houden een extra oogje in het zeil. Zij doen dat op verzoek van Duitsland.

Aan de randen van de Reeperbahn staan tientallen busjes van de mobiele eenheid. Ook staat een aantal waterkanonnen klaar. Groepjes ME'ers van de Duitse politie patrouilleren, met helm en wapenstok aan de riem, door de buurt.

Zweetband populair

Een groot deel van de fans draagt oranje, vooral het EK-shirt van 1988 is populair. In dat jaar won het Nederlands elftal de Europese titel, ook in Duitsland. Memphis Depay lijkt een trend gezet te hebben met zijn zweetband. Het accessoire wordt ook op de Reeperbahn veel gedragen.

De fans zijn aangewezen op locaties zoals de Reeperbahn, nu het evenemententerrein dat speciaal was ingericht voor de voetbalfans zaterdag onverwachts moest sluiten, nadat een windhoos hekken omver had geblazen. Aan het begin van de avond werden die gerepareerd. Het is de bedoeling dat het terrein zondag om 08.30 uur de deuren weer opent.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.