Volg Hart van Nederland

Oranje op voorsprong tegen Roemenië dankzij Gakpo

EK

2 juli 2024, 18:43

Het Nederlands elftal heeft in de vierde wedstrijd van het EK met een trend gebroken. De ploeg van Ronald Koeman kwam in de groepsfase vaak op achterstand, maar opende in de achtste finale tegen Roemenië zelf de score. Cody Gakpo scoorde in de twintigste minuut (1-0).

In het openingsduel met Polen kwam Oranje in de zestiende minuut op achterstand door een doelpunt uit een corner van Adam Buksa. Dankzij Gakpo en Wout Weghorst, die scoorde in de slotfase, won Nederland alsnog: 1-2.

De tweede wedstrijd tegen Frankrijk eindigde in 0-0. In het derde groepsduel met Oostenrijk kwam de ploeg van Koeman tot drie keer toe op achterstand en verloor met 3-2.

Topscoorder

Cody Gakpo heeft zich aan kop gemeld van de topscorerslijst van het EK. De Oranje-international opende in de achtste finale tegen Roemenië in de twintigste minuut de score (1-0).

Gakpo scoorde eerder tegen Polen en Oostenrijk en deelt met drie treffers de eerste plaats met Georges Mikautadze (Georgië), Jamal Musiala (Duitsland) en Ivan Schranz (Slowakije), die ook drie doelpunten maakten. Naast Gakpo zit van dat viertal alleen Musiala nog in het toernooi.

Voor de 25-jarige Gakpo is het zijn zesde doelpunt op een eindtoernooi. Op het WK van 2022 in Qatar scoorde hij drie keer. Gakpo maakte in 28 interlands (de wedstrijd tegen Roemenië al meegerekend) twaalf doelpunten.