Terug

Volg Hart van Nederland

Oranjestraten treuren na EK-debacle: 'Als je naar buiten loopt, krijg je de klap'

Oranjestraten treuren na EK-debacle: 'Als je naar buiten loopt, krijg je de klap'

EK

28 juni 2021, 17:53

Het was maandag voor de bewoners van verschillende Oranjestraten in ons land een pijnlijk moment toen ze naar buiten stapten. Nadat het Nederlands elftal zondagavond roemloos door Tsjechië uit het EK was geknikkerd, werden zij nog wakker in de Oranjesferen.

"Als je buiten komt, dringt het pas tot je door dat we verloren hebben", vertelt een bewoner van de Marktweg in Den Haag daags na het debacle in Boedapest tegen Hart van Nederland. De straat werd dit jaar uitgroepen tot 'Mooiste Oranjestraat van Nederland'. "Constant waren we dingen aan het organiseren in de straat, en dan nu is het in één keer over", treurt hij.

'Alleen maar trots'

De Haagse straat, waar zelfs de huizen zijn ingepakt met oranje spandoeken, ging de afgelopen weken aan niemand in Nederland ongemerkt voorbij. Zelfs koning Willem-Alexander bracht een bezoekje aan de Marktweg. Als de bewoner dan ook terugkijkt op de EK-periode, kan hij alleen maar "trots" zijn, laat hij weten.

"Anderhalve maand zijn we bezig geweest met versieren. Als het dan in negentig minuten klaar is, zijn we daar wel kapot van", aldus de Hagenees. "Maar als je dan in je achterhoofd houdt wat we allemaal hebben meegemaakt, dan kunnen we daar eigenlijk alleen maar van genieten."

Laten hangen of eraf?

Wat er echter nog wél georganiseerd moet worden, is het afbreken van alle oranje versieringen. Alle vlaggetjes en spandoeken die nu nog in de Marktweg hangen, blijven in ieder geval voorlopig nog op z'n plek, verzekert hij. "We hopen dat het zo lang mogelijk blijft hangen. Want als het eenmaal eraf gaat, is het maar een dooie boel."

Anders is dat in de Koppelstokstraat, aan de andere kant van de Hofstad. Toen Tsjechië het tweede doelpunt maakte, werden daar de eerste vlaggetjes al naar beneden getrokken. "Iedereen was er helemaal klaar mee", blikt een bewoonster terug. "We hebben er drie weken over gedaan om het op te hangen, en binnen een kwartier was het weg."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.