Terug

Volg Hart van Nederland

Judoka Van Lieshout verliest verrassend eerste partij op Olympische Spelen

Olympische Spelen

30 juli 2024, 11:52

Judoka Joanne van Lieshout heeft een verrassende nederlaag geleden tijdens haar eerste partij op de Olympische Spelen in Parijs. De 21-jarige wereldkampioene in de klasse tot 63 kilogram werd in de achtste finale verslagen door de Zuid-Koreaanse Kim Jisu, die won met een waza-ari. Van Lieshout werd na haar verlies getroffen door een migraine-aanval.

De koninklijke familie heeft sinds de opening van de Spelen in Frankrijk de sporters aangemoedigd vanaf de tribune. Zaterdag werd er nog een feestje gebouwd in het olympische dorp.

Van Lieshout had in de eerste ronde een bye, waardoor ze direct doorstroomde naar de achtste finale. Als regerend wereldkampioene en eerste op de wereldranglijst was ze favoriet voor het goud in de Arena Champs-de-Mars. In mei veroverde ze als eerste Nederlandse de wereldtitel in haar klasse.

Deze onverwachte uitschakeling betekent een abrupt einde aan haar olympische droom dit jaar.

Migraine-aanval

Na haar verlies werd de 21-jarige judoka getroffen door een migraine-aanval, dat zei haar coach Garmt Zijlstra kort na de nederlaag. "Ze heeft hoofdpijn en ziet vlekken. Ik heb dat nog niet eerder meegemaakt bij haar, ook al weten we dat ze diabetes heeft", zei Zijlstra. "Ik kan niet zo goed vertellen wat er precies fout ging op de mat, want Joannes gezondheid is het belangrijkste. Ik wilde haar zo snel mogelijk in de medische post hebben."

Zijlstra was uiteraard teleurgesteld over de vroege uitschakeling van zijn pupil. "Maar niet zozeer om de manier waarop ze heeft gejudood, want die was goed. We wisten dat Kim een moeilijke tegenstander was die vooral tactisch heel sterk is, maar Joanne voerde ons besproken plan goed uit. Het leek erop dat ze in het laatste grondgevecht iets verslapte en dat was meteen een score tegen", lichtte de coach toe.

Nederland heeft nog geen medailles gewonnen in Parijs.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.