Terug

Volg Hart van Nederland

Amnesty vraagt KNVB steun voor 'gevangen elftal' in Saudi-Arabië

Voetbal

20 aug 2024, 07:05

Amnesty International voert vanaf dinsdag een campagne voor de vrijlating van elf activisten die in Saudi-Arabië gevangen zitten vanwege hun inzet voor mensenrechten. De actie valt samen met de aanstaande stemming over de kandidatuur van Saudi-Arabië voor de organisatie van het WK voetbal in 2034. Amnesty roept de KNVB en Nederlandse voetbalclubs op om zich achter de oproep te scharen en druk uit te oefenen op de Saudische autoriteiten om het "gevangen elftal" vrij te laten.

De mensenrechtenorganisatie wijst erop dat onder leiding van kroonprins Mohammed bin Salman de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië sterk is verslechterd. Zo heeft het land volgens Amnesty een recordaantal executies uitgevoerd: tussen november 2018 en juli 2024 zijn 764 mensen geëxecuteerd.

Ook worden steeds strengere straffen uitgedeeld aan degenen die zich kritisch uitlaten over het regime. Amnesty stelt dat Saudi-Arabië de organisatie van het WK wil gebruiken voor zogenaamde "sportswashing" om het slechte mensenrechtendossier te verdoezelen.

Wil jij Hart van Nederland op het startscherm van je telefoon?

Ben jij fan van de website van Hart van Nederland en wil je die standaard op het startscherm van je telefoon? Dat kan! Op deze manier download je Hart van Nederland op iOS of Android en heb je altijd een icoontje op je startscherm staan, net als andere nieuwsapps.

Afspraken maken voor beslissing over WK

Amnesty dringt er bij de FIFA op aan om de mensenrechtenrisico's in Saudi-Arabië serieus te nemen. Ze pleiten voor juridisch bindende afspraken met de Saudische autoriteiten voordat de definitieve beslissing over het WK wordt genomen. "Het is aan de FIFA om te laten zien dat ze hun eigen mensenrechtenbeleid serieus nemen", zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland. Amnesty vraagt ook de KNVB om deze boodschap luid en duidelijk over te brengen aan de FIFA.

Daarnaast richt Amnesty zich op de Nederlandse voetbalwereld met de vraag om steun voor de campagne. In een brief die dinsdag is verstuurd, vraagt de organisatie alle betaaldvoetbalclubs en supportersverenigingen in Nederland om zich uit te spreken voor de vrijlating van de activisten. "De stem van de voetbalwereld is belangrijk om sportswashing tegen te gaan", aldus Amnesty.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.