Terug

Volg Hart van Nederland

Drie jaar cel voor Ajax-hooligan die zware vuurwerkbom gooide

Drie jaar cel voor Ajax-hooligan die zware vuurwerkbom gooide

Voetbal

12 apr 2023, 14:39

De rechtbank in Amsterdam heeft de 24-jarige Ajax-aanhanger Sohaib L. woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. L. slingerde half maart vorig jaar bij de Johan Cruijff ArenA een zware vuurwerkbom een ruimte in waar zich leden van de ME, agenten, Ajax-stewards en beveiligers bevonden.

Vijf ME'ers liepen door de klap van de explosie blijvende gehoorschade op. Het Openbaar Ministerie had in de zaak 40 maanden celstraf geëist.

Het incident met de vuurwerkbom, vastgelegd op camerabeelden, had plaats rond het duel van Ajax met Benfica in de strijd om de Champions League. Voorafgaand aan de wedstrijd ontstonden na een sfeeractie bij station Bijlmer hevige ongeregeldheden. Bij ingang H aan de zuidkant van het stadion werd een nooddeur opengebroken en de vuurwerkbom in een kleine, drukke ruimte tot ontploffing gebracht.

Gevaarlijk en chaotisch

Volgens de rechtbank heeft "de gevaarlijke en chaotische situatie" die rond het stadion ontstond "diepe indruk" op de aanwezige ME'ers gemaakt. "De impact was enorm. Sommigen hebben voor hun leven gevreesd en voelden zich zo in het nauw gedreven, dat ze op het punt stonden hun vuurwapen te trekken." Voorafgaand aan de vuurwerkbom werden bierblikjes en brandende fakkels naar binnen gegooid, waardoor een tapijt in brand vloog. Pas na de inzet van traangas week de menigte.

De rechtbank hechtte geen waarde aan de verklaring van L. dat hij in de veronderstelling was dat hij een rookbom naar binnen gooide. Tijdens de behandeling van de zaak twee weken geleden bleek al dat er volop aanwijzingen zijn dat L. in het verleden in illegaal vuurwerk heeft gehandeld.

Schadevergoeding

Daarbij rekent de rechtbank het L. aan dat hij weliswaar spijt heeft betuigd, maar verder geen inzicht heeft willen geven in wat hem de bewuste avond heeft bewogen. "Mensen die er zijn om veiligheid te creëren, zijn door uw toedoen in een zeer gevaarlijke situatie beland." Daarnaast waren veel mensen getuige van de ongeregeldheden, onder wie vaders met kinderen. Wat "een mooie voetbalavond" had moeten worden, ontaardde in taferelen van geweld, chaos en paniek, aldus de rechtbank, die benadrukte dat in de chaos meer slachtoffers hadden kunnen vallen.

L., die eerder was vrijgelaten uit voorarrest, werd direct na de uitspraak weer gevangengezet. Hij moet de vijf ME'ers en de Arena ruim 40.000 euro schadevergoeding betalen.

Er vinden vaker incidenten plaats rond voetbalwedstrijden. Eerder deze maand raakte voetballer Davy Klaassen gewond door een aansteker, die door een supporter het veld op werd gegooid.

Ajacied over gooien aansteker naar Klaassen: 'Zijn geen voetballiefhebbers'
1:33
Ajacied over gooien aansteker naar Klaassen: 'Zijn geen voetballiefhebbers'

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.