Volg Hart van Nederland

Ajax-Feyenoord stilgelegd wegens vuurwerk op veld

Voetbal

24 sep 2023, 15:00

De wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord is in de eerste helft al twee keer tijdelijk stilgelegd. Eerst gooide een toeschouwer een plastic beker op het veld, net nadat Feyenoord de 0-2 gemaakt. Bij een 0-3 stand is de wedstrijd opnieuw gestaakt, omdat er vuurwerk op het veld kwam.

De wedstrijd begon desastreus voor de Amsterdammers. Al na 9 minuten scoorde de Mexicaanse spits Santiago Giménez de openingstreffer voor Feyenoord. Toen hij een paar minuten later de voorsprong verdubbelde, gooide een van de aanwezige supporters een bekertje op het veld.

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük legde de wedstrijd tijdelijk stil. Na enkele minuten is de eerste helft hervat. Maar even later ging het weer mis, toen mensen vuurwerk op het gras gooiden. Daarop is de Klassieker opnieuw stilgelegd.

Richtlijnen

Vorig seizoen scherpte de KNVB, na meerdere incidenten in stadions, de richtlijnen aan. Wanneer er voorwerpen op het veld worden gegooid, wordt de wedstrijd tijdelijk stilgelegd. De wedstrijden worden bij herhaling definitief gestaakt. Duels werden gelijk gestaakt als scheidsrechters of spelers geraakt werden door voorwerpen vanuit het publiek.

Dit seizoen is die laatste regel aangepast. Een wedstrijd wordt niet meer definitief gestaakt te worden als de dader meteen wordt aangehouden en als er geen letsel is opgelopen bij een scheidsrechter of speler.