Voetbal
30 juli 2023, 22:16
De aftrap van het nieuwe voetbalseizoen is nog maar net geweest en de problemen rondom voetbalgeweld duiken alweer op. Donderdag werd de wedstrijd tussen FC Twente en de Zweedse club Hammarby ontsierd door vechtpartijen na het laatste fluitsignaal. Dit soort onbeheersbare uitbarstingen lijken een terugkerend fenomeen bij voetbalfans te zijn. Waarom gebeurt dit en hoe kunnen we deze trend een halt toeroepen?
FC Twente had fans die kaartjes hadden voor de uitwedstrijd tegen Hammarby toestemming gegeven om naar Zweden te reizen. Maar de vreugde van de 1-0 overwinning van FC Twente werd overschaduwd door rellen op de tribunes. Fans van beide clubs zochten elkaar op, wat leidde tot gevechten na de wedstrijd. Ook rondom het stadion was er lange tijd onrust en moest de politie ingrijpen.
Voormalig hooligan Jaap Willemsen, die zulk voetbalgeweld vroeger van dichtbij heeft meegemaakt en sindsdien het tij heeft gekeerd, is ontzet over het gedrag van de fans. "Het is een walgelijke actie," zegt hij tegen over de ongeregeldheden bij de wedstrijd van FC Twente. Hij vindt het niet kunnen dat hooligans van Twente met gewone fans op de vuist gaan. "Er is geen sociale controle. Die hooligans zijn doorgesnoven. Je moet niet doen tegen een weerloze groep."
Demissionair minister Yeşilgöz kondigde eind vorig seizoen aan weer in gesprek te gaan met de KNVB en de clubs over voetbalgeweld. Aanleiding was een incident waarbij Ajax-speler Davy Klaassen tijdens de halve finale van het bekertoernooi tegen Feyenoord een voorwerp op zijn hoofd kreeg, gegooid vanuit het publiek in De Kuip. Ze wil zich daarbij laten inspireren door de harde Engelse aanpak.
Ook een vingerscanner moet helpen om voetbalgeweld tegen te gaan:
De KNVB besloot na de gebeurtenissen in Rotterdam om ook de regels wat betreft het stilleggen en staken van wedstrijden aan te scherpen, iets wat sindsdien ook meerdere keren is gebeurd.
"Vanuit het voetbal pakken we daders al civielrechtelijk aan met stadionverboden en boetes. Er zijn veel incidenten, maar de pakkans is dankzij nieuwe technologieën en specialisten fors verhoogd, dus daders komen er niet mee weg", aldus een woordvoerder in april. "Ook onze straffen zijn verhoogd, met als maximum een levenslang stadionverbod. Deze dadergerichte aanpak heeft dan nog meer effect als het ook strafrechtelijk wordt opgepakt." Toch besloot de KNVB in juni de regels weer wat te versoepelen.
Volgens Jaap Willemsen moet de oplossing ook liggen bij de hooligans zelf. Hij komt daarom met een opmerkelijk idee om voetbalgeweld tegen te gaan: het organiseren van gecontroleerde vechtpartijen op neutraal terrein. "Zoek eens een weiland op in de middag, ouderwets honderd tegen honderd," suggereert hij, zodat hooligans hun testosteron op een 'veilige' manier kwijtkunnen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.