Terug

Volg Hart van Nederland

Hoe ver komt Oranje op het WK? De mogelijke routes naar de finale uitgestippeld

WK

11 nov 2022, 20:49

Nederland komt op het aankomende WK in Qatar tot de kwartfinales. Tenminste, dat verwachten de meeste leden van het Hart van Nederland-panel. 11 procent ziet Oranje voor het eerst in de historie wereldkampioen worden. Maar wie moeten onze mannen eigenlijk allemaal uitschakelen op weg naar goud?

Nadat bondscoach Van Gaal zijn definitieve selectie vrijdag bekend maakte, vroegen we aan meer dan 2900 panelleden hoe ver ze denken dat onze beste 26 voetballers kunnen komen in Qatar. De meeste Nederlanders verwachten dat Oranje zeker een paar rondes kan overleven, maar een topfavoriet zijn ze niet.

Groepsdruk

Nederland neemt het in de groepsfase op tegen achtereenvolgens Senegal, Ecuador en gastland Qatar. De bovenste twee ploegen uit de poule plaatsen zich voor de achtste finales. Dat moet wel lukken, denken de meeste Nederlanders. Slechts 17 procent denkt dat het WK-avontuur van Oranje al in de groepsfase strandt.

Als Nederland als beste in de groep eindigt, dan moeten ze in de volgende ronde tegen de nummer 2 uit poule B. Daarin zitten Engeland, de Verenigde Staten, Wales en Iran. Engeland is de grote favoriet in de groep. Mocht Nederland als tweede eindigen, dan is er een grote kans dat Engeland (1x wereldkampioen) de tegenstander wordt in de achtste finale. 22 procent van de panelleden verwacht dat deze eerste knockout-ronde het eindstation wordt voor het Nederlands Elftal.

Zuid-Amerikaanse tegenstand?

In de kwartfinale komt Oranje sowieso een tegenstander uit groep C of D tegen. De meest waarschijnlijke kandidaten lijken Argentinië (2x wereldkampioen), Mexico, Denemarken of Frankrijk (2x wereldkampioen). De loting hangt wederom af van welke ploegen eerste en tweede eindigen. Voor de grootste groep Nederlanders is dit het voorspelde einde van het WK-avontuur van Oranje: 28 procent.

Toch denkt ook 19 procent dat Oranje nog een rondje verder gaat, en pas in de halve finale wordt uitgeschakeld. Dat zou geen gekke gedachte zijn, als Nederland zijn groep wint dan kan hier zomaar topfavoriet Brazilië (5x wereldkampioen) de opponent zijn. Of de beste ploeg uit de groep met outsiders zoals Spanje (1x wereldkampioen) en Duitsland (4x wereldkampioen, drie keer als West-Duitsland).

Vierde finale

In de eventuele finale kan Nederland letterlijk iedere ploeg op het WK treffen, afhankelijk van de uitslagen in de eerste ronde. De groepshoofden van poule B, D, F en H maken grote kans. Engeland, Frankrijk, België en Portugal zijn de meest waarschijnlijke kandidaten.

Slechts 4 procent denkt het voor Nederland na de trauma's van 1974, 1978 en 2010 weer op het laatste moment misgaat. En aangezien Oranje in dit scenario zojuist Brazilië heeft uitgeschakeld, mogen we ook best hopen dat Nederland niet voor de vierde keer in de geschiedenis een WK-finale gaat verliezen.

Tot slot is er de groep met een blind vertrouwen in Louis van Gaal en zijn gouden pik. Eén op de negen Nederlanders gaat vol hoop het toernooi in Qatar tegemoet. Deze 11 procent denkt dat aanvoerder Virgil van Dijk op 18 december de wereldbeker omhoog mag houden. En dat Nederland eindelijk een keer het beste voetballand ter wereld genoemd mag worden.

Keuzes van de bondscoach

De voetbalminnende panelleden zijn over het algemeen goed te spreken over de selectie die Van Gaal vrijdagmiddag bekend maakte. 67 procent is positief over de keuzes van de bondscoach. Daar tegenover staat een groep van 24 procent, die zich absoluut niet kan vinden in de selectie. Een genuanceerde groep van 9 procent is niet heel kritisch, maar heeft wel enkele vraagtekens.

Tekst gaat verder onder de video:

Gaat Oranje hoge ogen gooien tijdens het WK in Qatar?
1:28
Gaat Oranje hoge ogen gooien tijdens het WK in Qatar?

Onder de critici worden de onervaren keepers veel genoemd. Justin Bijlow, Remko Pasveer en Andries Noppert hebben gezamenlijk nog maar 8 wedstrijden voor Oranje gespeeld. Veel mensen vragen zich af waarom zij wel zijn opgeroepen en de doorgewinterde Jasper Cillessen (63 interlands) niet. Ook het selecteren van verdediger Daley Blind kan op flink wat weerstand rekenen. De beoogde linksback van Oranje is bij zijn club Ajax inmiddels niet meer onomstreden vanwege een vormdip.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.