AI
13 nov 2023, 20:46
Waar vroeger een rijmwoordenboek nog hulp kon bieden, verdringen kunstmatige intelligentie (AI) als ChatGPT en Bing AI langzaamaan de Rijmpiet. 11 procent van de mensen schakelt de hulp van dit soort chatbots in bij het schrijven van hun sinterklaasgedichten, vooral mannen (17 procent), zo blijkt uit een representatieve peiling onder 3.804 deelnemers van het Hart van Nederland-panel.
De intocht van Sinterklaas markeert het begin van een periode vol cadeaus, pepernoten, en natuurlijk gedichten. 65 procent van de Nederlanders schrijft weleens zo'n sinterklaasgedicht, met 28 procent die dat dit jaar ook weer doet, zo blijkt uit het onderzoek.
Maar niet iedereen heeft de tijd of inspiratie om zelf gedichten te schrijven, wat soms tot last-minute stress leidt. ChatGPT maakt het eenvoudig: gebruikers voeren enkele steekwoorden in, en de kunstmatige intelligentie produceert een heel gedicht. Zo kan je dus in enkele tellen bijvoorbeeld het volgende eruit laten rollen:
Sint merkte op, in het land zo wijd verbreid, Men gebruikt ChatGPT, voor rijm in korte tijd. Een kunstmatige intelligentie als slimme assistent, Helpt het jou met je dichtwerk, heel efficiënt.
Maar verliest het gedicht hiermee niet zijn persoonlijke charme? "Als je tegen ChatGPT zegt dat je een gedicht wil in de stijl van Toon Hermans, dan kan dat", aldus AI-hoogleraar Pim Haselager, "en dan wordt misschien wel heel leuk. Maar het is niet meer van jou. Dus het haalt het hart uit het idee van gedichten schrijven eruit."
Het online rijmwoordenboek is met 47 procent van de mensen die dit hulpmiddel gebruiken nog wel het populairst. Je voert een woord in op een website en krijgt vervolgens alle woorden die rijmen op jouw woord. 31 procent gebruikt de hulp van hun partner, 11 procent een fysiek rijmwoordenboek en slechts 7 procent schakelt een speciale gedichtenservice in.
Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!
Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.