AI
16 juni 2023, 17:34
Kunstmatige intelligentie (AI) wordt te vaak alleen als probleem gezien, terwijl het in feite ook een grote kans biedt, zegt premier Mark Rutte. Dat zegt hij in reactie op de nieuwe wetgeving rondom AI, die deze week door het Europees Parlement werd aangenomen. "Ik denk dat het helpt," zei Rutte, "maar het is een ongelooflijk ingewikkeld probleem."
Het kabinet is op zoek naar een evenwichtige benadering van AI, waarbij zowel ruimte wordt gegeven aan de technologische vooruitgang als de risico's ervan worden beheerst. AI heeft immers het potentieel om bij te dragen aan de oplossing van talrijke uitdagingen, van ziektebestrijding tot het aanpakken van maatschappelijke problemen. Tegelijkertijd moet worden voorkomen dat de risico's van AI onbeheersbaar worden.
Rutte wijst op het belang van evenwicht in de omgang met AI. Hij is geen voorstander van een 'pauzeknop', waarmee de ontwikkeling van AI tijdelijk zou worden stopgezet om overheden de tijd te geven over de volgende stappen na te denken. "Vooruitgang kan je niet tegenhouden, dat moet je ook niet tegen wíllen houden. Maar je moet er voor zorgen dat die vooruitgang in goede banen wordt geleid."
Bij eventuele nieuwe regels of afspraken is het volgens Rutte cruciaal om samen te werken met de industrie. Hij ziet echter nog geen ruimte voor een specifiek AI-akkoord, vergelijkbaar met eerdere sociale of landbouwakkoorden.
Eerder deze week uitte Prins Constantijn, de Nederlandse tech- en startupgezant, kritiek op de houding van het kabinet ten aanzien van AI, die volgens hem te negatief is. Hij vreest dat overmatige regulering de ontwikkeling van de technologie zal belemmeren. Tegelijkertijd waarschuwen anderen, waaronder António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, juist voor de risico's van AI. Guterres citeerde wetenschappers die AI beschouwen als een "existentiële dreiging", vooral in relatie tot de nieuwste 'generative' vormen van AI.
Generative AI, die zelfstandig content zoals tekst en beelden kan genereren op basis van input, is een opkomende technologie. Deze AI-vormen, waaronder populaire chatbotmodellen zoals ChatGPT, zullen onderworpen zijn aan bindende regels in de nieuwe Europese wetgeving.
Hart van NederlandANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.