Terug

Volg Hart van Nederland

2022 nu al het zonnigste jaar ooit gemeten

Weerbericht

8 nov 2022, 14:58

Dit jaar is nu al het zonnigste jaar ooit gemeten. Het totaal aantal zonuren kwam dinsdag, gemiddeld over het land, uit op 2.100, meldt Weer.nl. Het oude record van 2.099,5 zonuren stamt uit 2003. In de laatste acht weken van 2022 kan het nieuwe record nog worden aangescherpt.

Sinds het begin van de landelijke zonmetingen is het aantal zonuren pas drie keer eerder boven de 2.000 uitgekomen. Dit waren allemaal recente jaren. In 2020 waren er 2.023,6 zonuren, in 2018 waren dat er 2.089,4 en 2003, het oude recordjaar, telde 2.099,5 zonuren.

Steeds zonniger

Januari is tot nu toe de enige sombere maand geweest dit jaar. Alle maanden daarna waren (extreem) zonnig. Zo hadden we dit jaar de zonnigste maart ooit en was het in augustus dubbel zo warm als in 2022. Als we kijken naar de seizoenen, was afgelopen lente de op één na zonnigste ooit en hadden we alleen in 2003 en 2018 warmere zomers dan dit jaar.

Het wordt in ons land steeds zonniger. Volgens Weer.nl hebben we vaker te maken met hogedrukgebieden en wordt de luchtkwaliteit steeds beter. Daardoor ontstaan steeds minder wolken en is het minder vaak mistig. De temperatuur is door het toenemende aantal zonuren sneller gaan stijgen deze eeuw. Hogere temperaturen en meer zonneschijn zorgen ervoor dat er meer vocht verdampt. Droogte ligt daardoor tegenwoordig dus veel sneller op de loer.

Meer over het weer lees je bij onze collega's van Weer.nl.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.